Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Norge tog SM-guldet

Han kan ha varit derbyhistoriens tappraste förlorare.
På lördagen kom revanschen. Ivar Sånna krossade motståndet i SM på Åbytravet. – Det här är väldigt stort för mig, sade segerkusken Jomar Blekkan.


Den som väntar på något gott… Ivar Sånna fick på lördagen sitt genombrott i den äldre eliten när han pulvriserade motståndarna i Svenskt Mästerskap. Hästen som köptes till Norge för dyra pengar och floppade grovt under första säsongen visade att han äntligen blivit den elithäst han lovade som fyraåring.

– Det här var härligt, mös segerkusken Jomar Blekkan som nu har den stjärna han hoppades få för ett år sedan.

Vi backar bandet till 7 september 2014 på Jägersro. Jan Hellstedt har tränat fram sin främsta unghäst i karriären och har stora förhoppningar om att vinna Svenskt Travderby. Hästen heter Ivar Sånna och svarar för en brutal insats då han pressar sönder sina motståndare utanpå ledaren bara att för att i det allra sista steget få se sig spurtslagen på målfoto av smygkörde Poochai. En förlust som gav hästen idolstatus hos många travfans.

”En kamera i halsen”

Ett drygt år senare säljs hästen vidare till hårdsatsande hästägare hos Jomar Blekkan, den norske kallblodskungen ska äntligen få ett varmblod av högsta klass. Men det slutar i fiasko. Ivar Sånna floppar totalt och när Blekkan råkar ut för en otäck olycka i sulkyn flyttas hästen till kollegan Frode Hamre.

– När jag blev skadad skickade vi hästen till Hamre och han hade lite bekymmer i början där också. Men när vi satte en kamera i halsen och såg att hästen inte fick luft visste vi var förklaringen låg, förklarar Blekkan som sedan dess agerat kusk istället för tränare åt sin gunstling.

Siktar mot de större loppen

En halsoperation och fyra raka segrar senare var Ivar Sånna på lördagen tillbaka i Sverige för att visa vilken häst han egentligen är. Och det gjorde han med eftertryck. Favoritspelade Mosaique Face såg ut att ha SM-guldet i sin hand från ledningen, men när Ivar Sånna kastades loss från tredje par utvändigt stod det snart klart vem som var bäst.

– Han exploderade våldsamt när jag vred ut till attack och runt sista sväng kändes det väldigt skönt. Jag har aldrig kört ett varmblod med den här inställningen, sade Blekkan som höjde högerhanden i en sällsynt segergest vid mållinjen och nu kan se fram emot att få tillbaka hästen för vinterträning inför kommande säsong.

– Utgångspunkten när vi köpte honom var att vara med i de större loppen på Solvalla och hemma på Bjerke. Det blir förhoppningsvis nästa år nu i stället.

Då lär vi få fler besök av den svenske mästaren, från Norge (ägd av norrmannen Selmer
Kolbjörn).

”En härlig motivation”

SM-guldet för ston gick till Jetset. När Playing Tua högg i galopp från start låg vägen mot ledning öppen sedan Peter Untersteiner för ovanlighetens skull laddat iväg sin speedkula första biten.

Favoriten Some Summit kom i ett kraftfullt angrepp på andra långsidan och övertog kommandot vilket bäddade för en rafflande upploppsduell. En duell där Jetset hade bäst krut under hovarna via det innersta open stretch-spåret.

– Det är ett fantastiskt år hon haft den här hästen. I september i fjol gav ägarna upp och sa att ”nu lägger vi inte mer pengar på den här hästen”. Jag tjatade att jag ville ha några månader till eftersom jag trodde att det fanns mer i henne. Men att det skulle bli så här bra, det trodde man inte, mös Untersteiner vars sto fyrdubblat sin prissumma sedan dess och nu passerade två miljoner kronor insprunget. Detta efter en säsong då hon bara missat pallen en gång på 16 starter.

– Hon har en härlig motivation kvar. Det är många gånger som hon tagit i så mycket att vagnen bredsladdat på upploppet, det finns inte många äldre ston som är så löpärliga och glada.

Förloraren Veijo Heiskanen kunde trots detta åka hem med två SM-guld i monté utanför V75-kupongen plus seger med Bacan Degato klass I och verkade inte överdrivet besviken efteråt.

– Some Summit var bra, jag är jättenöjd. Vi fick stryk av en bättre häst.

En chansning som gick hem

I Lärlings-SM fick Angelica Holm chansen på sin förre arbetsgivare Robert Berghs segerstaplare Tudor Kronos. På förhand spåddes innerspåret bli en fälla, men ryggen på hårddragande Dens Bea visade sig idealisk när Holm vek ner till vänster över upploppet.

– Sista biten fick jag chansa och släppa av honom lite, annars hade vi aldrig hunnit fram, förklarade landets nye lärlingsmästare som lyckades hålla den kantige, men ack så kapable fyraåringen i rätt gångart när han sluggade sig till åttonde segern på årets tio starter.

Robin Johansson, Kanal 75

Publicerad den 15 oktober 2016. kundtjanst@travsport.se