Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

"2 000 segrar en jäkla fin merit"

Det har tagit Leif Witasp 37 framgångsrika år att nå till imponerande 2 000 segrar som tränare. Rättviksprofilen firade jubileumet på hemmabanan och segervapen var Simb Ransom med Viktoria Strand Jörgensen i sadeln.


– Tävlingslusten och kärleken till hästarna har varit mina drivkrafter och det är en jäkla fin merit att ha tränat fram vinnarna i 2 000 lopp. Tiden har gått fort och det mesta har varit fantastiskt roligt. Man har varit på trav mest var och varannan dag. Travtränaryrket bjuder på mycket varierade sysslor, säger Leif Witasp som är 66 år och inte har några tankar på att bli pensionär även om han nu valt att trappa ned en aning.

Elev i Olle Goops och Jim Fricks fotspår

Leif Witasp har varit ett med travbanan i Rättvik genom alla år. Han sprang i stallarna som barn, fick första riktiga jobbet hos Karl-Ivar Bäckman, fortsatte till Olle Goop som startade sin karriär just i Rättvik och när Olle sedan flyttade till Åby började Leif hos nära kompisen Jim Frick. En utbildning hos två av våra allra största!

– Vi var ett kul gäng som höll ihop i Rättvik. På samma plan, minns Leif. Ett tag efter lumpen var jag inne på att lämna travet, men jag ramlade snabbt tillbaka och när Jim Frick flyttade till Solvalla öppnade jag eget proffsstall 1980.

Premiärsegern som tränare kom med Mr Brewer på Rättvik samma år, tusen segrar rundades på Romme 1998 med hjälp av Nicki Princess.

Årets komet och Market Leader

Första championatet firades redan 1984 och på Leif Witasps respektingivande meritlista finns idag totalt 24 championtitlar, där 20 är bokförda hemma på Rättvik och fyra på Romme. Märkesåret 1989 tog han 95 segrar och blev utsedd till Årets komet av hästsportjournalisterna.

– Jag byggde om och utvecklade nya träningsförhållanden på min gård 1989 och det året vann jag Svenskt Trav-Oaks med Pershinette, som är en av de allra bästa hästarna jag tränat.

Därefter följde ett pärlband med framgångsrika hästar från Leif Witasp.

– Bäst av alla är Market Leader, som bland annat vann Europaderbyt och snabbast av alla hästar jag kört är Turbo Sund. Andra hästar jag gärna vill framhålla är Carl Otto, Perfect Sund, Pink Lady, Rubin Ribb, Nilema Lindy.

Pressmeddelande från Svensk Travsport

Publicerad den 31 augusti 2017. kundtjanst@travsport.se