Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild

Frågan kring moms på prispengar till skatterättsnämnden

Svensk Travsport och Skatteverket har under hela året diskuterat tillämpningen av den så kallade Baštová-domen i vilken EU-domstolen slår fast att prispengar inte är momspliktiga eftersom alla tävlande hästar inte vinner prispengar. Då åsikterna kring innebörden av domen skiljer sig helt mellan de olika parterna kommer nu frågan att avgöras av skatterättsnämnden. Dock sker inga ändringar i tillämpning innan beslutet meddelats.


– Svensk Travsport träffade Skatteverkets nya generaldirektör i början av december. Resultatet av våra diskussioner är kort sagt att vi och Skatteverket nu är överens om att vi inte är överens. Förenklat så hävdar vi att prispengar ska vara fortsatt momspliktiga om alla som tävlar i en travtävling får prispengar, vilket är fallet från och med 2018. Här håller inte Skatteverket med oss. Vi kommer dock fortsätta att arbeta för att vi ska få ha en fortsatt seriös sport som gör rätt för sig, det är tiotusentals arbetstillfällen som påverkas av den här frågan, säger Mats Norberg, styrelseledamot i Svensk Travsport.

Sverige har de senaste tjugo åren haft ett rent och seriöst travsportsföretagande vilket har varit en stor framgångsfaktor för den svenska travsporten och samhället i stort. Svartjobb, felaktiga ägarregistreringar och dåliga anställningsvillkor är mycket vanligare i länder där hästägande inte tillåtits drivas i ordnade former. Svensk Travsports hållning är att en momspliktig, professionell verksamhet är en förutsättning för en fortsatt framgångsrik travsport.

Baštová-domen innebär att det måste finnas ett tydligare samband mellan utförd prestation och ersättning för att det ska ses som en momspliktig omsättning. Det får inte finns något slumpmoment som gör att hästägaren kan bli helt utan pengar. Svensk Travsport inför prispengar till alla startande from 2018 men Skatteverket anser fortsatt att prispengar inte är en momspliktig omsättning vilket nu kräver en rättslig prövning av frågan. Skatteverket kommer dock inte att ändra sina tillämpningsanvisningar innan frågan behandlats i skatterättsnämnden.

– Vi har agerat på det sätt som vi, med stöd av expertis, ansett vara rätt. Men frågan är ny och ännu oprövad – även för Skatteverket – och vi välkomnar att frågan behandlas ordentligt i skatterättsnämnden så att de frågetecken som Baštová-domen inneburit nu kan rätas ut. Från travsportens sida är vi beredda till konkreta förändringar som säkerställer att den tillämpning och rättspraxis som Skatteverket tagit fram från 90-talet och framåt kan fortsätta, säger Mats Norberg.

Information från Svensk Travsport

Publicerad torsdag 21 december 2017. kundtjanst@travsport.se