Foto: Daniel Larsson, TR Bild

Johan Untersteiner till tusen

I Tusenklubben samlas landets kuskar som segrat i minst tusen lopp. Idag var det dags för Johan Untersteiner att kliva in i travsportens finrum. Jubileumet firades på Jägersro-banan tillsammans med Gambino Degato.


– Att komma med i Tusenklubben har varit ett mål för mig. Jag har nått en viktig milstolpe i karriären, säger Halmstadtränaren Johan Untersteiner, 32 år och därmed en av de yngsta som utfört bedriften.

Johan inledde sin karriär inom ponnytravet och det var som 17-årig amatörkusk Johan vann sitt allra första lopp i ”stora” travet när han styrde Enrico Abb till seger på Jägersro den 22 januari 2002. Det blev ett perfekt taktiskt upplägg helt enligt skolboken.

– Det var det första loppet jag körde och jag glömmer det aldrig. Enrico Abb stod med 20 meters tillägg och i en omstart stod vi och studsade. När loppet kom iväg fick vi andra ytter och varvet kvar körde jag upp till ledaren, utmanade och kopplade grepp med en längd.

Efter gymnasiestudier på multimedialinjen, flyttade Johan Untersteiner till Solvalla och blev lärling hos Stefan Hultman och efter drygt ett år där började det tio år långa och så framgångsrika samarbetet med Roger Walmann.

Stort förtroende från Roger Walmann

– Roger Walman har betytt oerhört mycket för min karriär. Han gav mig alla chanser som lärling. Jag fick köra storlopp och internationellt.

Utvecklingen mot stjärnorna gick i rasande fart och framgångarna har radats upp:

  • Röstades fram som Årets Komet 2005
  • Tilldelades Stig H Johanssons lärlingsstipendium 2006
  • Segrade i Lärlings-EM 2006
  • Körde Giant Diablo till världsrekord på Red Mile, USA, på 1.08,5 2007
  • Har segrat i nio stora unghästlopp, däribland Svensk Trav-Kriterium och Stochampionatet
  • Regerande kuskchampion på Halmstad och Kalmar, och har totalt fem kuskchampionat
  • Rekordår 2016 med 158 segrar och 17,8 miljoner kronor inkört.

Största segern?

– Utan konkurrens är det världsrekordet med Giant Diablo. Jag undrar om jag någonsin kan straffa den upplevelsen. Det var så overkligt.Giant Diablo hade toppform, väder, bana, loppet. En dag då allt stämde.

Bästa hästarna du kört?

– Oj, det blir svårt. Jag har kört så många bra hästar. Låt mig säga att den upplevelse som givit mig mest rysningar kom med Travelling Man i ett försök till lilla Elitloppet. Han vann på 1.10,1 och gjorde det så lekande lätt och helt utan ansträngning. En ruskig prestation som jag aldrig glömmer.

Sedan 2,5 år tillbaka är Johan Untersteiner egen tränare på Halmstad, där han driver en omfattande verksamhet med runt 100 hästar i träning. Efter rekordåret 2016 ser det fortsatt bra ut inför 2017 och stora förhoppningar ställs bland annat på att derbytrean Day or Night In fortsätter utvecklas.

– Jag har nästan 300 tränarsegrar så här långt. Det är en stor skillnad och en större upplevelse att själv träna fram en vinnare än att enbart vara kusk. Om min drivkraft i travet först var att få köra i storloppen, sedan att kunna vinna dem är mitt mål nu att både träna och köra hem de stora loppen.

Pressmeddelande från Svensk Travsport

Publicerad den 1 februari 2017. kundtjanst@travsport.se