Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Steinlager väljs in i Hall Of Fame

Steinlager föddes upp i Sverige av Prestera International AB och bodde sin första tid på Brodda Stuteri. Vintern som 2-åring köptes hästen av tränaren Jörgen Westholm. Tidigt följande år, köptes Steinlager in till Norge av 77-åriga Knut Olausson från Ski utanför Oslo. Steinlager var hans första häst - och vilket lyckoköp! Steinlager sattes i träning hos Per Oleg Midtfjeld på Momarken i Mysen. Debuten som 3-åring kom den 15 augusti 2001. En seger blev det under debutsäsongen, på hemmaplan den 17 december. Karriären hade börjat hyggligt, även om hästen ännu inte verkade vara något större stjärnämne. Men det skulle snabbt ändra sig!


Efter galopp och fjärdeplats i årsdebuten som 4-åring, kom sex raka segrar. Säsongen inbegrep både V75-triumfer och segrar i 4-årslopp under Oslo Grand Prix och Elitloppssöndagen. Tredje plats i kvalet till Svenskt Derby räckte inte till finalen, men senare samma höst blev det en seger i Josef Kleins Minneløp, där den norska Derbysegraren Prince Birchwood L besegrades grundligt. Sedan vann han kvalet till Breeders' Crown, där finska Derbysegraren Don Giovanni besegrades. I finalen på Romme blev han trea bakom stjärnorna From Above (Svensk Derbysegrare) och Gigant Neo. Steinlager satt fast med mycket sparat, och folk började på allvar att bli medvetna om den potential som den storväxte hingsten besatt.

Som 5-åring årsdebuterade han i påsktravet på Färjestad på tiden 11.6a, knappt slagen av From Above (som vann Elitloppet senare samma år). Han var tvåa i Europamatchen på Bjerke och vann sedan Shan Rags æresløp på Leangen. I Momarken Grand Prix var han tvåa bakom Norvelous Hanover. Steinlagers största triumf under 5-årssäsongen kom i ett 5-årslopp på Vincennes, där han travade 14.0v över 2 700 meter. Det blev också hästens enda lopp utanför Norden. Säsongen avslutades med segrar i Th Marthinsen pokalløp på Jarlsberg och A.J.F. Haneborgs Minneløp på Momarken.

Hästen visade ytterligare utveckling som 6-åring under 2004. I den fjärde starten för året blev det en imponerande och lätt seger i Forus Open på 11.9a. I Oslo Grand Prix blev det en besvikelse som oplacerad men han levererade en enorm insats i Elitloppet. En startgalopp i försöket togs igen på ett imponerande sätt och han bärgade fjärde pris och en plats i finalen. I finalen spurtade han strålande till tredje plats bakom Gidde Palema och Civil Action från fjärde utvändigt. Han rekordsänkte till 10.2a och ingav hopp om norsk seger följande år!

6-årssäsongen skulle dock erbjuda flera glädjeämnen. Tredje plats i Copenhagen Cup, sedan seger i Årjängs Stora Sprinterlopp under stort norskt jubel: "Att vinna här i Årjäng inför 13 000 åskådare och slå svenskarnas älskling Scarlet Knight, är något mycket speciellt. Det kändes nästan som att vara hemma med så många norrmän på plats", sa Per Oleg Midtfjeld efter triumfen. Sedan kom inbjudan till Hugo Åberg Memorial där han var tapper tvåa från dödens bakom Gidde Palema. En stark säsong avslutades med triumfer i både Åby Stora Pris och Svenskt Mästerskap (även det på Åby).

Steinlager var en travare som hade det mesta. Han vann på alla distanser och vann från de flesta positioner. Många triumfer kom från ledningen när han utvecklade en enorm startsnabbhet. Han visade både snabbhet, styrka, vinnarskalle, styrbarhet och utstrålning. Hans 7-årssäsong 2005 kan knappast överträffas. Från 1 maj till 16 juli tog han sju raka segrar, sex av dem i internationella storlopp. Forus Open, Oslo Grand Prix, Elitloppet (försök och final), Copenhagen Cup och Årjängs Stora Sprinterlopp. Senare under hösten var han också tvåa i Åby Stora Pris efter att ha vunnit ett av försöksheaten.

Det var 17 år sedan senaste norska segern i Oslo Grand Prix när Steinlager bröt segertorkan: ”Upploppet kan jag inte beskriva. Jublet var otroligt. I slutet tänkte jag bara på vilket ben jag skulle lyfta för att fira segern. Då var jag den lyckligaste i världen”, sade Midtfjeld efter storsegern. Ägare Knut Olausson var också på humör: "Jag stod perfekt placerad uppe på verandan i Hestesportens hus, och jag hade fått två söta flickor på vardera sidan om mig. Jag var väldigt lugn och trodde på seger när hästen fick ledningen. Per Oleg och jag har två stora mål den här säsongen, Oslo Grand Prix och Elitloppet. Så vi får se om vi kan klara det sista delmålet på Solvalla", sa Olausson.

Den bedriften lyckades för trion Olausson / Midtfjeld / Steinlager. För att inte glömma någon, måste också hästskötarna Tore Bjørn Diskerud och Anne Thurid Tales få sin del av äran. De gjorde allt för att Steinlager skulle vara i toppskick inför varje lopp. Och det var precis det hästen var i Elitloppet söndag 29 maj. Midtfjeld körde lite på chans och släppte ledningen i försöket. Det löste sig perfekt till slut och segern blev lätt på 11.0a. Midtfjeld vann även lottdragningen att välja spår till finalen. Därmed blev det förstaspår.

Vinnarreceptet var ledningen från början till slut, och det finns inte mångaElitloppsvinnare som gjort det mycket lättare. 10.0a med sträckta linor var helt enkelt otroligt! 19 år efter Rex Rodney kunde norrmännen till slut glädjas över en ny Elitloppstriumf: "Jag tror att han hade kunnat springa 09,5 i dag. Han vann helenkelt, det är nästan obegripligt. Han var bättre i finalen än i försöket. I sista sväng visste jag att det inte fanns någon som kunde ta oss. Det var en underbar känsla. Nu har vi nått båda målen. Det är oerhört tillfredsställande", sade en glad Midtfjeld efter karriärens största triumf.

Steinlager var vann också den europeiska storloppsserien Grand Circuit 2005. Den andra raka segern i Årjängs Stora Sprinterlopp var också speciell. Regnet hade vräkt ner och gjorde banan kletig, men det hindrade inte Steinlagers egen fan club att nästan lägga sig raklånga på banan för att hylla sin hjälte!

2006 blev det seger i Klosterskogen Grand Prix under våren. Därefter en tredjeplats efter galopp i Forus Open och en sjätteplats i Oslo Grand Prix. Två veckor senare blev det en tredjeplats i försöket och en fjärdeplats i finalen i Elitloppet. Det sistnämnda travade han 10.6a, men fungerade inte. Det visade sig att hästen hade en allvarlig gaffelbandsskada och med det sattes stopp för karriären.

Ägare Knut Olausson valde att göra ett nytt försök med hästen under 2008. Steinlager sattes i träning hos Stall Goop utanför Karlstad. Han visade glimtar av sin forna kapacitet och vann ett par lopp, men kom inte i närheten av sin enorma topp. Hans löpskarriär slutade på Hagmyren 18 oktober 2008.

Steinlager fick sin första avkomma 2008. Han har mer än 80 avkommor i både Norge och Sverige. Kvaliteten på avkommorna har varit blandad. I Sverige framstår bronsvinnaren av Kriteriet 2011, Bon Frecia, som den bästa avkomman med rekord på 10.0a och över två miljoner intjänat. Miljonärer är också West Wing och Stein Daylight. Den bästa avkomman i Norge är 11.7a-travande miljonstoet I Love Paris, som år 2017 vann ett lopp i just Paris! Dessutom kan nämnas 11.9a-travande Crimson Pirate.

Som ett tecken på Steinlagers popularitet kan vi nämna att det avtäcktes en staty av hästen i Ski centrum under hösten 2009. Platsen kallas Steinlagers plass. Steinlager är också ett ölmärke från Nya Zeeland. Då är det också naturligt att Momarkens pub fått namnet Steinlager. Ett eget æresløp har han också erhållit. Och, som redan nämnts, hade Steinlager sin egen fanclub på Momarken. Medlemmarna fick uppleva mycket att glädjas över!

Steinlagers karriär i siffror

År Ant. st.   I  II  III Övr. pl. Tid   Intjänat (NOK)
2001 9 1 5 1 1 17,5a 52 750
2002 19 11 2 3 2 14,1a 829 875
2003 12 4 4 0 3 11,6a 880 276
2004 15 6 2 2 2 10,2a 3 293 418
2005 14 9 1 2 0 10,0a 6 184 823
2006 16 2 0 2 2 10,6a 620 558
2007 0 0 0 0 0 - -
2008  13 2 1 2 4 11,1a 426 841
Totalt 88 35 15 12 14 10,0a 12 288 528


Motivering:

Steinlager föddes i Sverige 1998, men hans fantastiska karriär skedde i regi avMomarkentränaren Per Oleg Midtfjeld och med Knut Olausson från Ski som ägare. Steinlager började visa stjärnform efter 4-årssäsongen. Som 5-åring vann han på Vincennes och vidareutvecklades starkt. Under 6-årssäsongen vann han Forus Open, Årjängs Stora Sprinterlopp, Åby Stora Pris och SM. Sedan kom den magiska 7-årssäsongen 2005 där han vann nio av sina fjorton lopp och travade in sex miljoner kronor. Det blev triumfer i Forus Open, Oslo Grand Prix, Elitloppet (försök och final), Copenhagen Cup och Årjängs Stora Sprinterlopp. Finalen i Elitloppet vann han lätt på 10.0a, nitton år efter att Rex Rodney gjorde samma bedrift. Många triumfer för Steinlager kom från ledningen då han utvecklade en enorm startsnabbhet, men hästen visade också en styrka, vinnarskalle, styrbarhet och utstrålning som få andra. Steinlager vann 35 av 88 starter och slutade med knappt 12 300 000 NOK intjänade innan en skada satte stopp för hans karriär. Hästen var så populär att han också hade sin egen fan club.

Mer information finns på:
www.travmuseet.com
www.travsport.se
www.atgplay.se


Fakta:
1.10,0ak – 1.14,0vl. 12 288 528 norska kronor intjänade.
Född: 1998
Stamtavla: e. Good As Gold u. Keystone Jazzy e. Mac Breton
Ägare: Knut Olausson, Ski (efter hans död har Per Oleg Midtfjeld övertagit ägarskapet)
Uppfödare: Prestera International AB, Sverige
Kusk/tränare: Per Oleg Midtfjeld var kusk/tränare hästens första 75 starter. Karriären var egentligen över 2006, men hästen gjorde comeback i regi av Stall Goop i 2008. Steinlager gjorde 13 starter med Björn Goop som kusk.

Hittills invalda:

År, Namn
2007, Sören Nordin, Ulf Thoresen
2008, Stig H Johansson, Steggbest
2009, Big Noon, Karsten Buer
2010, Bulwark, Rex Rodney
2011, Berndt Lindstedt, Alm Svarten
2012, Uno Swed, Frances, Bulwark, Gunnar Eggen
2013, Gert Lindberg, Legolas, Kjell Carlsen, Egil Alnäs, Olle Goop, Margareta Wallenius-Kleberg, Vintilla, Ina Scot, Järvsöfaks, Ego Boy, Stig Lindmark, Gösta Nordin, Gunnar Nordin, Express Gaxe, Lars Lindberg
2014: Victory Tilly, Queen L., Sjunga Best, Trygve Diskerud, Atom Vinter, Stefan Melander
2015: Bork Rigel, Tamin Sandy, Copiad, Bo Fransson, Håkan Wallner, Örjan Kihlström
2016: John Buer, Einar Andersson, Algot Scott, Björn Goop.
2017: Steinlager

Hall Of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).

För mer information kontakta:
Marita Arvidsson, Museichef Nordiska Travmuseet Telefon: 0573-71 18 00
Mobil: 076-827 08 90
E-post: marita@travmuseet.com

Publicerad den 5 juni 2017. kundtjanst@travsport.se