Foto: Micke Gustafsson, TR Bild

Kuskchampion Ulf Ohlsson till 5 000 segrar

Ulf Ohlsson är travets ledande championkusk genom tiderna. I dag passerades en ny milstolpe när han tog sin 5 000:e seger. Jubileumsjobbet gjordes tillsammans med Hibo Viking på Umåker. – Bra! Otroligt mycket jobb och otroligt många körda lopp ligger bakom detta. Min drivkraft är att jag älskar att tävla och att varje dag anta nya utmaningar, säger han.


Fram till i dag har endast sju kuskar i den svenska travhistorien klarat konststycket att ta 5 000 segrar. Nu kör Ulf Ohlsson in i den klubben som nummer åtta och det har verkligen gått undan det senaste året. Under 2016 blev det fantastiska 411 segrar och det betydde en överlägsen seger i den allsvenska kuskligan, där Ulf knuffade ned Björn Goop efter tio år på kusktronen.

Det blev också förstaplaser i tio olika banors kuskligor och totalt har Ulf Ohlsson smått ofattbara 89 kuskchampionat på meritlistan. Ett suveränt rekord där det är långt ned till tvåan Olle Goop med 66 titlar.

– Det är klart att det är roligt att vinna titlar, men jag sätter aldrig upp mål om segrar, championat eller prispengar. Jag lever i nuet och älskar att tävla. Jag har skaffat mig mycket rutin och ser mig själv som en allround kusk, säger Ulf Ohlsson.

Ulf Ohlsson om sin karriär

Karriären startade på Bergsåker, men numera heter Ulf Ohlssons hemmabana Solvalla. Pappa var travamatör och Ulf följde i de spåren och blev tidigt travbiten. Bara 8 år gammal hängde han i travtränare Alf Jonssons stall och började jobba där efter avslutad skolgång. Senare flyttade han vidare till Lars Linberg för fortsatt förkovran. Första segern kom med Brown Prophet på Bergsåker för 35 år sedan.

Sedan har det blivit över 38 000 lopp till i karriären. Här är höjdpunkterna:

1982: Vinner första segern med Brown Prophet på Bergsåker 18 mars. "Efter ett hänglopp mitt i fältet spurtade vi till seger. Klart jag minns det här".
1990: Vinner som förste kusk samtliga V5-lopp (Dannero 18 mars). Utses till Årets komet. "Det här fick mycket stort medialt genomslag och betydde mycket för min karriär".
2002: 1 000:e segern tas med Cadet Ås på Hagmyren den 24 mars. "Stall Calvados ägde och jag fick en flaska Calvados av ägaren."
2005: Vinner Sweden Cup (Lilla Elitloppet) med egna träningen Bellman Töll, som travade in över sex miljoner. "Hästen köptes på auktion och det var jäkla stort att vinna det här loppet under Elitloppshelgen. Många från Sundsvall var på plats på Solvalla och hejade på oss".
2007: 2 000:e segern med Atreiju på Bollnäs den 11 maj.
2009: Vinner E3-finalen för ston (2 140 m) med My Love di Quattro.
2010: Firar stora framgångar med Hallsta Lotus: Elitkampen och SM. "Hallsta Lotus var en fantastiskt individ. Det var grymma år med honom".
2011: 3 000:e segern bokförs med El Sueco på Solvalla den 6 april på Solvalla. Vinner dubbla SM (Yarrah Boko, Hallsta Lotus), Norrbottens Stora Pris (Yarrah Boko) och E3-final för hingstar valacker med Labero Broline. "Yarrah Boko är en av de bästa hästarna jag kört".
2012: Börjar som catchdriver på heltid. Segrar i försök till Elitloppet med Yarrah Boko, fyra i finalen. Ny seger för Hallsta Lotus i Elitkampen och tar hem Solvalla Grand Prix med Vincennes. "Att både träna och köra lopp i mitt tempo fungerade inte. Livspusslet gick helt enkelt inte ihop. Jag nådde drygt 800 segrar som egen tränare, och det här beslutet har jag aldrig ångrat".
2013: Segrar med Quid Pro Quo i Sprintermästaren, Rokkakudo i Kriteriet och Digital Ink i Solvalla Grand Prix. "Det kändes stort att få vinna två stora klassiker. Sprintermästaren har jag alltid hållit högt och att få köra hem dubbla förstapriset fyra miljoner med Rokkakudo i Kriteriet var förstås speciellt. Jag hade känslan att Rokkakudo skulle kunna vinna med rätt upplägg och loppet stämde perfekt".
2014: 4 000:e segern tas med Le Chapeau på Umåker 4 september. Toppar Sto-SM med Canaka B.F. och Ulf Thoresens Minneslopp med Fire to the Rain.
2015: Vinner International Trot med Papagayo E. "Segern med Papagayo E. i USA var en riktig höjdare. Vi kunde njuta några extra härliga semesterdagar i New York. Det var mitt första lopp i USA, så där är jag obesegrad".
2016: Breeders' Crown för treåriga hingstar/valacker: Grand Boko och Breeder Course med Unica Gio. Blir allsvensk kuskchampion för första gången med 411 segrar. Flyttar från Bergsåker till Solvalla.
2017: Tar sin 5 000:e seger tillsammans med Hibo Viking.

Pressmeddelande från Svensk Travsport

Publicerad den 19 maj 2017. kundtjanst@travsport.se