Foto: Maria Holmén, TR Bild

Örjan Kihlström tog sin 6 000:e seger

Fram till idag har bara fem kuskar nått 6 000 segrar: Jorma Kontio, Olle Goop, Stig H Johansson, Åke Svanstedt och Björn Goop. Idag på Solvalla var det dags för den sjätte att köra sig in i det celebra sällskapet och det handlar om en av de allra största: Örjan Kihlström som fick hjälp av jubileumshästen Cabades.


– Det har bara funnits travsport för mig. Jag har aldrig haft en tanke på att jobba med något annat, så självklart är jag väldigt glad och tacksam och stolt att det gått så bra i min karriär, säger Örjan Kihlström.

Det började med Jarramas

Örjan Kihlström inledde också karriären tidigt. Redan som 18-åring tog han sin premiärseger tillsammans med Jarramas på Solvalla 1980 och ynglingen fick fina recensioner i facktidningen Travronden:

”Bra härstamning har grabben som vann dagens lärlingslopp. Örjan Kihlström är hans namn och både fader Ivar och farfar Anders har bekant utmärkt sig inom svensk travsport under många år. Unge Örjan satt upp bakom Jarramas och förvaltade sitt innerspår på bästa sätt. Han överlät ledningen till Ata Doug och satte in spurten vid ingången till upploppet – för att vinna i suverän stil”.

KIHLSTRÖM ÖRJAN (1).jpg
Jarramas och Örjan Kihlström på Solvalla 1980. En fantastisk karrär började med överlägsen seger.

Just lopp på väntan och suveräna segrar är något av Örjan Kihlströms signum. En unik känsla för hästen, taktisk briljans, tempobedömningar på millimetern, paketerat med en utpräglad vinnarskalle. Det har gjort Örjan Kihlström till en av världens främsta och mest respekterade kuskarna i världen.

De många segrarna till trots har Örjan Kihlström gjort sig mest känd som de stora segrarnas man. Örjans meritlista lämnar heller inget övrigt att önska. Han har vunnit det mesta som är värt att vinna. Prix d’Amérique med Maharajah, Elitloppet med From Above och Nuncio och han har även toppat Derbyt, Kriteriet, Stochampionatet, rader av storlopp hemma och utrikes med mera, med mera.

– Elitloppet, Prix d´Amérique och första Kriteriesegern sätter jag främst. Det var en dröm för mig att få vinna Kriteriet och samtidigt även Oaks. Året efter blev det Derbyt och ett år senare Elitloppet. Allt skedde med samma häst From Above, påminner Örjan Kihlström.

Nuncio kan besegra Bold Eagle

Nu ser alla fram emot matchen mellan franske kejsaren Bold Eagle och Nuncio i Elitloppet. Men går det verkligen att slå Bold Eagle, som varit en klass för sig i vinter? Örjan tvekar inte i sitt svar:

– Nuncio och några till har absolut en chans att besegra Bold Eagle!

Örjan Kihlström har startat 2017 bra efter fjolårets rekordår då han segrade i 12 miljonlopp och körde in över 52 miljoner. Det belönades med titeln Årets Kusk för åttonde gången. Som kusk har han även blivit rikschampion 1999 och 2000 och i V75 (V65) är han klar tvåa i maratontabellen bakom Stig H Johansson.

Örjans väg till 6 000 segrar:

1 Jarramas, 2 mars 1980 på Solvalla
1 000 Imposant Sund, 7 november 1995 på Axevalla
2 000 Tamborine Kärn, 7 mars 2000 på Eskilstuna
3 000 Sipper Sisu, 4 juli 2004 på Skellefteå
4 000 De Leone Ås, 21 Juli 2008 på Eskilstuna
5 000 Mellby Amiral, 10 december 2012 på Solvalla
6 000 Cabades, 31 mars 2017 på Solvalla

Pressmeddelande från Svensk Travsport

 

Publicerad den 31 mars 2017. kundtjanst@travsport.se