Foto: Micke Gustafsson, TR Bild

Klart för Pokalåret 2018

Nu är det klart. Det hett efterlängtade Pokalåret med 270 nya miljoner till travet är nu helt klart sedan ATGs styrelse tagit det avgörande beslutet. För första gången någonsin kommer mer än en miljard kronor att delas ut till travets aktiva.


- Vi har trott på och arbetat för Pokalåret 2018 under en lång tid. Det har varit ett långsiktigt och tufft jobb för såväl ATG och Svensk Travsport som alla banor och aktiva inom sporten, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg.

I och med den nivåhöjning som varit målet med Pokalårssatsningen kommer nu ATG att dela ut över en miljard kronor i prispengar, premier och uppfödarmedel. En historiskt hög summa.

– Nu har vi nått vårt första delmål som är det här Pokalåret. Självklart behöver vi fortsätta att arbeta för att den nivån ska upprätthållas och vi behöver fortsätta att fatta bra och genomarbetade beslut. Vår uppmaning till vårt dotterbolag är väldigt tydligt – ATG ska fortsätta att arbeta för att bibehålla den här nivån.

Under året har flera satsningar kopplade till Pokalåret presenterats av Svensk Travsport. Det blir en historiskt kraftfull och bred satsning på hästägare, uppfödare, aktiva och på landets travbanor.

– Pokalåret ger oss en nödvändig förstärkning av hästägarekonomin och det får positiva effekter på hela travsporten. Nu kan vi arbeta för att skapa nytt intresse så att fler människor får möjlighet att delta i vår sport. Banorna får också bättre möjligheter att utveckla sina tävlingar och locka publik. Vi går in i 2018 rustade med en starkare sport och ett starkare spelbolag i ATG och det var precis det som var syftet med Pokalåret, Johan Lindberg.

Hit går de nya pengarna
Två tredjedelar av de nya 270 miljonerna går direkt till de aktiva. För eliten blir det höjda prispengar på lördagarnas V75-tävlingar, medan de största satsningarna görs på vardagstravet där prispengarna höjs kraftigt. En nyhet är också att alla hästar får prispengar i loppen, även de oplacerade och diskvalificerade som får 500 kronor vardera. De treåriga varmbloden får tävla om uppåt 50 procent mer pengar i treåringsloppen över hela Sverige, och det görs även satsningar på kallblodssporten, ponnysporten och travklubbarna.

En tredjedel av de nya pengarna går till banorna som får ökade resurser till både arbete med rekrytering och till den dagliga driften.

På fredag publiceras en utförligare beskrivning på travsport.se av hur de 270 nya miljonerna används under 2018.

Fakta "överenskommelsen om pokalåret"
Överenskommelsen om pokalåret gjordes hösten 2014 och innebar att Svensk Travsport och Svensk Galopp kraftigt ökar sina avkastningskrav på egenägda spelbolaget ATG från 2018 och framåt. Men i gengäld skulle ATG ges möjlighet att kraftsamla under åren 2015-2017 för att kunna nå de tuffa målen. I uppgörelsen ingick därför att travsporten skulle vara återhållsamma i medelstilldelningen under åren 2015-2017, men att man kunde ta ut 270 nya miljoner av ATG år 2018 med ambitionen att detta ska vara en bestående nivåhöjning över tid.

Pressinformation från Svensk Travsport

Publicerad den 28 november 2017. kundtjanst@travsport.se