Foto: Mia Törnberg, TR Bild

Prispengar till samtliga startande

Från och med 1 januari kommer samtliga hästar i alla svenska lopp få prispengar, och det gäller även hästar som är oplacerade och diskvalificerade. En satsning värd 25 miljoner kronor per år.


Ersättning till samtliga som startar. Det är en av travsportens stora satsningar från och med årsskiftet. Alla hästar kommer att tjäna prispengar i alla svenska lopp. Minst 500 kronor hamnar på hästägarkontot oavsett hur det går i loppet, vilket innebär att även oplacerade och diskvalificerade hästar tjänar prispengar. Prispengar som adderas till hästens startprissumma, genererar startpoäng och ligger till grund för uppfödarmedel.

Det finns flera skäl till detta beslut. Dels har det funnits en ambition att stora delar av pokalårssatsningarna ska riktas till bredden. Under förra året tändes idén om att även oplacerade och diskvalificerade hästar ska tjäna pengar på sitt tävlande. I den så kallade sportbudgetgruppen drev representanter för både hästägare, uppfödare och tränare den här frågan, och inför 2018 blir det verklighet.

Ett annat viktigt skäl är att säkerställa tydliga spelregler och rättspraxis. I Sverige har vi de senaste tjugo åren haft ett rent och professionellt travsportsföretagande vilket har varit en stor framgångsfaktor för den svenska travsporten och samhället i stort. I länder där hästägande inte tillåtits drivas i ordnade former är travsporten dels mycket mindre till omfånget, men framför allt är svartjobb, felaktiga ägarregistreringar och dåliga anställningsvillkor mycket vanligare.

– Det är livsavgörande för den svenska travsporten att hästägande och travträning även fortsättningsvis drivs som momspliktig verksamhet. Att den svenska travsporten har kunnat bli världsledande i många stycken, beror till stor del på att den är professionell och drivs i företagsform. Detta leder till efterfrågan av kvitton vilket ger ordning och reda i ekonomin och administrationen, anställda i stallarna har avtalsenliga löner och företagarna betalar skatt, säger Mats Norberg som är styrelseledamot i Svensk Travsport och till vardags arbetar på LRF Konsult med hästägarekonomi som specialitet.

Momspliktig, professionell verksamhet är alltså en förutsättning för en fortsatt framgångsrik travsport. En slutsats av den så kallade Baštová-domen i EU förra året, var att det måste finnas ett tydligare samband mellan utförd prestation och ersättning för att det ska ses som en momspliktig omsättning. Det får inte finnas något slumpmoment som gör att hästägaren kan bli helt utan pengar.

– Vår bedömning, med stöd av expertis, är att ersättning till alla innebär fortsatt momsplikt på prispengar. Det är även grunden för att travsporten ska kunna fortsätta att bedrivas som en professionell verksamhet. Från travsportens sida vill vi tydligt visa allvaret i frågan och att vi är beredda till konkreta förändringar som säkerställer att den tillämpning och rättspraxis som Skatteverket tagit fram från 90-talet och framåt kan fortsätta och att de frågetecken som Baštová-domen inneburit nu kan rätas ut. Men frågan är ny och ännu oprövad – även för Skatteverket – och vi kommer därför att fortsätta driva frågan. Som sagt, att travsporten kan drivas professionellt är livsavgörande, det är tiotusentals arbetstillfällen som påverkas av att det här blir rätt, avslutar Mats Norberg.

Information från Svensk Travsport

Publicerad torsdag 30 november 2017. kundtjanst@travsport.se