{{next.header}}
Foto: Matilda Öhrman, TR Bild
– 1 000 segrar var stort och 2015 passerade jag även 2 000 som tränare. Klart jag är mycket stolt och glad att även ha tagit 2 000 segrar som kusk, säger Jan-Olov Persson.
Jan-Olov Persson tog som sig bör sin första seger med ett kallblod, med Steggjänta 1977 i Östersund, tillika morsmors mor till Järvsöfaks! Inträdet i kuskarnas finrum Tusenklubben skedde sedan lämpligt i Svenskt Kallblodsderby med märkeshästen Hallsta Lotus på Östersund 2004. Steggjänta travade 1.46,8 vid sin seger, Hallsta Lotus noterade 1.26,9 den gången. Tiderna förändras.
– Det var tredje loppet jag körde. Steggjänta ledde med hundra meter och man ropade till mig att sakta ned för att inte distansera de andra så att de tappade sina prispengar. Idag tränar jag mina tvååringar i samma farter som Steggjänta debuterade på som sexåring. Kallblodstravaren har utvecklats något fantastiskt under min tid som tränare. De är mer anpassade för tävling, generellt lättare och med mer fart.
Det har varit hästar och travsport hela livet för Jan-Olov Persson. Direkt efter grundskolan blev det sommarjobb hos Stig H Johansson, sedan formades den fortsatta utbildningen av läromästare som Gunnar Nordin, Gunnar Melander, Sten Gradling och Berth Johansson.
– Hos Berth Johansson fick jag stort förtroende. Han satte upp mig bakom stjärnan Gissle som jag vann två gulddivisionslopp med 1983 och vi slutade tvåa i SM.
År 1985 tog Jan-Olov Persson ut proffslicensen på Hagmyren. Från början dominerade varmblodstravarna, men efterhand blev det mer och mer kallblod. Idag är 85 av 86 hästar i stallet kallblod.
– Från början hade jag flest varmblod och avkommor till mindre framgångsrika avelshingstar att jobba med. Så 1991-92 fick jag stjärnan Svinten (totalt 103 segrar) i min träning och han fortsatte att prestera fantastiskt bra även för mig. Det blev början på ökat fokus på kallblod.
År 1994 föddes egna uppfödningen Järvsöfaks. Jan-Olov Persson kommer förstås för alltid vara förknippad med denne alla tiders främste kallblodstravare med svenska rekordet i såväl antal segrar (201) som prispengar (22,1 miljoner) och världsrekordet 1.17,9. Därefter med lika stora framgångar i aveln som far till 43 miljonvinnare och totalt 759 svenska avkommor.
Det är svårt att tänka sig travet utan Järvsöfaks. Få hästar har haft så stor betydelse för såväl en enskild tränare som för hela den svenska travsporten.
– Jag ser och tänker på Järvsöfaks varje dag. I början av karriären drömde jag om att få fram en miljonhäst. Jag fick Järvsöfaks! Få kuskar med 2 000 segrar har tagit 10 procent av dem med en häst. I alla fall nästan. Jag körde hem 199 segrar, Jorma Kontio 2. Järvsöfaks är ju också huvudanledningen till att jag sedan 1998 toppat uppfödarligan alla år utom 2010. Nu väntar jag på att Järvsö Rasmus ska bli min tionde miljonär som uppfödare.
Pressmeddelande från Svensk Travsport
Publicerad lördag 16 september 2017. kundtjanst@travsport.se