Svensk Travsport

Foto: Malin Albinsson, TR Bild

3 000 segrar för Peter Untersteiner

– Travet har varit en rolig resa och jag ångrar inte en dag. Så säger Halmstadtränaren Peter Untersteiner som idag som nr 20 i den svenska travhistorien passerade 3 000 kusksegrar. Jubileumet fixades tillsammans med Absolut Gehör på Åbytravet.


– Det känns förstås bara bra och 3 000 segrar är ett kvitto på att jag lyckats. När jag en gång började med fem hästar och en egenägd häst i stallet var tanken att kunna försörja mig själv och min son Johan. Att det skulle gå så här bra fanns förstås inte i min vildaste fantasi, säger Peter Untersteiner, som av allt att döma även kommer passera 3 000 segrar som tränare i år. Där fattas bara runt 30 segrar till en ny milstolpe.

Bara hästar, bara trav

Peter Untersteiner är född i Österrike 1960 och flyttade med familjen till Halmstad när han var 5 år gammal. Med bara några minuters väg till travbanan fångade travsporten snabbt hans intresse. Efter skolan blev det direkt jobb hos tränarna Folke Sjöberg och därefter Lars G Edvinsson.

– Slumpen avgjorde att det blev trav. Jag har ett stort djurintresse och cyklade till banan så fort tillfälle gavs. Sedan elva års ålder har det varit trav varenda dag.

År 1987 blev Peter professionell tränare och idag har han slagit sig fram som en av landets ledande tränare. I stallet finns idag över 200 hästar.

Smokey Star är favoriten

– Det tar tid att lära sig det här yrket. Jag har haft 20 bra år som nu följts av 10 extra bra år. Jag har på den här resan fått värdefull hjälp av sonen Johan och vad vi snappat upp från tränare som Stefan Hultman och Roger Walmann.

Bland stjärntravare som Peter skolat eller kört kan nämnas Youana, Neona Princess, Je t´Aime Express, B.B.S. Sugarlight, Poet Broline och Otrobanda. Men hästen närmast hjärtat heter Smokey Star.

– Min första stjärna som jag var inblandad i de första åren och han betydde väldigt mycket. Smokey Star segrade i dåvarande V65 (V75) sju år i rad däribland en guldfinal och avslutade karriären med seger 12 år gammal.

Vinner gärna Sprintermästaren

Peter Untersteiner har också varit kusk i merparten av evighetsmaskinen och V75-favoriten Harry Haythrows starter och bland annat tagit åtta V75-segrar ihop.

– Jag hjälper gärna amatörer och här kan man prata om teamwork!I 20 år har jag samarbetet med Johnny Johansson och med Harry Haythrow fick de en stjärna efter att länge ha kämpat med många mindre goda travare.

Framtiden?

– Jag har fortfarande drivet och gnistan kvar och det tror jag är nödvändigt. Jag tycker det ser lovande ut i stallet, men som alltid gäller det upp till bevis för treåringarna. Jag har många stora lopp kvar att vinna. Varför inte Sprintermästaren på min hemmabanan eller Derbyt!

Pressmeddelande från Svensk Travsport

Publicerad den 18 april 2018. kundtjanst@travsport.se