Foto: Claes Kärrstrand, TR Bild

Åke Isberg har avlidit

Åke Isberg har lämnat oss i en ålder av 92 år. Närmast anhöriga är hustrun Inga samt sonen Björn med familj. Utöver den närmaste kretsen saknas Åke av en stor vänkrets inom den svenska och internationella travsporten.Åke Isberg har lämnat oss i en ålder av 92 år. Närmast anhöriga är hustrun Inga samt sonen Björn med familj. Utöver den närmaste kretsen saknas Åke av en stor vänkrets inom den svenska och internationella travsporten.


Åke Isberg kom till travförbundet, dåvarande STC 1970, och stannade på sin post som generalsekreterare till 1990. Utöver sitt brinnande travsportintresse som hästägare, uppfödare (Arctic-hästarna) och amatörkusk var Åke Isberg utbildad jurist. Åke var rätt person på rätt plats under rätt tid.

Det var nu travet reste sig från krisår. ATG bildades med V65-spelet och sporten sanerades från gammalmodiga synsätt och optimistiskt tog sig an en spännande framtids alla möjligheter. Under den här tiden genomgick den svenska travsporten en idrottslig och ekonomisk metamorfos som få andra idrotter kan uppvisa. Där var Åke Isberg en viktig gestalt med sin vänlighet, sitt goda omdöme och sitt diplomatiska sinnelag.

Åke Isberg förstod vikten av att utveckla travsporten genom internationellt samarbete och har gjort betydande insatser i den europeiska travunionen, UET. Ett arbete han lika hängivet som framgångsrikt fortsatte med under många år även sedan han lämnat sysslan som generalsekreterare. Varje vecka besökte han oss i Hästsportens Hus för att som ”utrikesminister” odla våra intressen på sitt personliga sätt.

Frankrike var Åke Isbergs stora intresse. Han var oerhört respekterad av den franska travsporten, hans kunskaper om fransk historia och kultur var ojämförliga. Det visade sig bland annat i dåtidens mycket avancerade kunskapstävling i Tv ”Kvitt eller dubbelt” där Åke är ensam om att klara frågorna i två helt skilda ämnen: Franska revolutionen och Kommissarie Maigret!

1998 belönades Åke Isberg för sina stora insatser med Svensk Travsports Stora Hederstecken.

Svensk Travsport

Publicerad den 13 december 2018. kundtjanst@travsport.se