Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild

Den centrala uppbörden upphör

Sedan skattereformen 1991 har Svensk Travsport haft en överenskommelse med Skatteverket gällande så kallad central uppbörd. Detta avtal har nu upphört och från och med avräkningen för mars gäller därför nya rutiner för dig som redovisar moms på ditt hästägande.


Den tidigare centrala uppbörden innebar att Svensk Travsport centralt samlade och betalade in momsen (innehållen moms) på prispengar, premieloppspremier och liknande. Från och med avräkningen för mars (daterad 180406) gäller istället att momsen på det som är momspliktigt kommer att beräknas och betalas ut till de mottagare som är momsregistrerade i Sverige och som har anmält sitt momsregistreringsnummer till Svensk Travsport. Det innebär alltså att mottagaren själv ansvarar för att redovisa sin moms från och med då. Svenska mottagare som saknar momsregistrering får utbetalning utan moms.

Detta behöver därför du som redovisar moms på ditt hästägande göra:

1. Registrera ditt momsregistreringsnummer hos Svensk Travsport. Det gör du i inloggat läge här på travsport.se. När du loggat in klickar du på fliken momsregistreringsnummer under "mitt hästägande/ägda hästar", fyller i uppgifterna och sparar. Sista dag för att hinna få med uppgiften till faktureringen i april är 180405.

2. Om du saknar användarkonto kan du enkelt skaffa ett genom att använda länken i rutan längst ner på sidan. Kontot är kostnadsfritt. Observera att bolag inte kan skapa användarkonton, därför krävs att någon på bolaget skaffar ett personligt konto och att firmatecknaren fyller i blanketten Fullmakt för bolagsrepresentant och skickar till oss. När vi fått fullmakten tar det 7 dagar innan hästägarfunktionerna fungerar hos bolagsrepresentanten.

3. Om ditt bolag eller enskilda firma inte är momsregistrerat kan du ansöka om momsregistrering. Mer information om hur det går till hittar du via länken till skatteverket i rutan längst ner på sidan. Därefter registrerar du ditt momsregistreringsnummer via ditt användarkonto här på travsport.se.