Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Lutfi Kolgjini stolt för 3 000 segrar, men...

– Klart att jag är stolt, men för mig är det inte de många utan främst de stora segrarna jag räknar. Så säger Lutfi Kolgjini som idag på Jägersro och som nummer 8 passerade 3 000 tränarsegrar i den svenska travhistorien. Jubileumshästen heter Sashay My Way och kördes av Erik Adielsson.


Stjärnhästar och storloppsegrar präglar också Lutfi Kolgjinis sagolika karriär. Högst upp på listan ur många aspekter står förstås fenomenet och flerfaldige världsrekordhållaren Viking Kronos – som sedan blev ännu mer framgångsrik i aveln och utnämnd till elithingst.

– Jag fann min drömhäst. Jag kommer aldrig hitta en bättre häst än Vikingen. Idag är han en välmående pensionär på 23 år hemma på gården och har det bara bra, säger Lutfi Kolgjini.

Stjärnor och klassiska segrar

I den långa stjärnparaden från Lutfi Kolgjinis akademi finns bland annat Revenue, Raja Mirchi, Mosaique Face, Going Kronos, Joke Face, Glen Kronos, Dante Boko, Tout Ou Rien, Lavec Kronos, Needels n´Pins och Simb Capi. Hästar med internationell lyskraft.

Vid två tillfällen (2010, 2015) har framgångarna gett honom titeln Årets Tränare och sportsligt har första fokus legat på de svenska klassiska unghästloppen. Lutfi Kolgjini har tränat vinnarna i Svensk Uppfödningslöpning (7 st), Svensk Travkriterium, E3-finalerna (8), Breeders´ Crown (2), Drottning Silvias Pokal, Konung Gustav V:s Pokal (2), Sprintermästaren, Stochampionatet och Svensk Travderby (2).

Förnyar istället för förvaltar

– Som tränare är jag en sökare. Det är en utgångspunkt som följt mig genom livet. Jag letar efter nya vägar och nya sätt att bli bättre och utveckla hästarna. Jag vill vara först med det nya. Det är fortfarande min drivkraft, säger Lutfi Kolgjini.

I stallet finns drygt 130 hästar, många kommer från den egna uppfödningen. Lutfi Kolgjini är en entreprenör och en av landets framgångsrikaste uppfödare av travhästar med ett 80-tal fölston och tre avelshingstar. Firma Kolgjini är en omfattande verksamhet med runt 35 anställda.

I fjol nådde stallet en hög segerprocent på 15 och 20,5 miljoner i prispengar. Det gav en sjundeplats i tränarligan.

– Vi hade ändå stolpe ut när det gällde och vann bara ett storlopp genom Dante Boko i Årjängs Stora Sprinterlopp. Rajesh Face hade kapacitet att vinna Derbyt, men fick inte till det. Det här är två hästar för stora uppgifter 2018 och jag tycker också det ser bra ut bland de unga. Jag har flera lovande treåringar i stallet.

Fotnot: Över 3 000 tränarsegrar har även Stig H Johansson, Olle Goop, Åke Svanstedt, Robert Bergh, Jim Frick, Kari Lähdekorpi och Peter Untersteiner.

Pressmeddelande från Svensk Travsport

Publicerad den 31 juli 2018. kundtjanst@travsport.se