Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Micael Melander: En skön känsla med tusen segrar

Dannerotränaren Micael Melander körde idag hem sin tusende seger. Jubileumshästen heter Lord Sunrise som Micael styrde till knapp seger på Lyckseletravet. Micael skriver därmed in sig i travhistorien som 94:e kusk i Tusenklubben i Sverige.


– Min drivkraft inom travet har alltid varit att nå så bra resultat som möjligt. Tusen segrar är en skön känsla som jag sett fram emot och jag är stolt över att både min far (Gunnar) och jag som är verksamma på en liten bana lyckats nå den här milstolpen, säger Micael Melander som varit Dannero trogen genom åren och kommer så fortsatt vara. Jag har nio banor inom 30 mils radie, konstaterar Micael, och blickar framåt mot en framtid som såväl catchdriver som tränare.

Micael vann sin allra första seger med hästen Tvivel den 11 april 1989 på Östersund.

Hur började du med travsport?

– Kommen från en travtränarfamilj bodde jag mer eller mindre i hästbilen och hjälpte till i stallet. Det var i 15-årsåldern jag började köra häst mer på allvar och det var Speeda Nibs som fick polletten att trilla ned. Speeda Nibs var väldigt kapabel, men samtidigt besvärlig och konstig. Vi kom väldigt bra överens och det gav blodad tand, säger Micael Melander.

Enligt alla föräldrars önskan skulle Micael skaffa sig en utbildning att falla tillbaka på innan det blev tala om att satsa på en travkarriär.

– Jag började på naturvetenskaplig linje i gymnasiet och det gick bra, men så tog jag ett sabbatsår för att hinna med hästarna och på den vägen är det.

Hästen närmast Micaels hjärta

Pappa Gunnar gav Micael stort förtroende som också förvaltades på bästa sätt. Som 18-åring körde Micael in som fyra i en kallblodslandskamp 1989 som följdes upp med tre triumfer i kallblods-SM (1990-91 och 1993). Unikt för en lärling. Segervapen var Stellbarr.

– En höjdare och jag minns att jag trots min ungdom och orutin inte var ett dugg nervös att köra SM. Såg det mer som en stimulerande utmaning att besegrade det gamla gardet. Stellbarr är hästen som ligger mig varmast om hjärtat. Jag skötte om honom på gården och vi var verkligen bra polare, minns Micael.

Micael Melander avslutade sin tid som lärling med att representera Sverige i lärlings-EM på Malta. Sex lopp kördes, Micael vann tre av dem och tog titeln! 1994 startade sedan karriären som egen tränare.

– Jag ville komma igång så fort som möjligt, men på den tiden fanns en åldersgräns på 23 år innan man fick licens som proffstränare.

Mel Odin är segerrikast

Många bra hästar har passerat Micael Melanders körhänder under åren. Mel Odin 19 segrar, Polketta (16), Ace Broline (14) och Myllarfaks (12) är de segerrikaste. I oktober i fjol slog han till med karriärens hittills största seger när han körde hem en halv miljon med Super Ariel i Sto-SM på Åby.

– Mel Odin är jag uppfödare till och tränade upp från början. Det gav en extra krydda. Polketta var jättebra, en tanks. Med Myllarfaks vann jag STC:s Guldtäcke och Ace Broline var en härlig snabbloppshäst.

Och storsegern i Sto-SM?

– Super Ariel kom till SM från två framgångsrika år i Frankrike. Jag hade kört henne under 2014 och 2015 och tränaren Kennet Häggström gav mig chansen igen. Hon är lite lynnig och kan lätt bli lite stött i kanten, men vi förstår varandra bra och hon har tävlat väldigt fint för mig, säger Micael Melander.

Pressmeddelande från Svensk Travsport

Publicerad den 6 juli 2018. kundtjanst@travsport.se