Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Dubbla jubileum för Peter Untersteiner

Den 18 april tog Peter Untersteiner sin 3 000:e kuskseger. Idag var det dags för att passera en ny milstolpe – 3 000 segrar även som tränare. En bedrift som endast sju tränare klarat av i den svenska travhistorien. Jubileumshästen heter Excel och segern togs på Kalmartravet.


År 1987 blev Peter Untersteiner professionell tränare på Halmstad och den 30-åriga karriären har han träffande sammanfattat med att 20 bra år har följts av 10 extra bra år. Sedan länge är Peter Untersteiner en av landets ledande tränare med placeringarna 6-1-4-2-7 i allsvenska tränarligan de senaste åren och just nu håller han ställningarna som en i toppen.

– Det ser bra ut. Jag har många lovande treåringar som jag hoppas ska kliva fram i rampljuset i år. Bland de äldre finns många nyttiga hästar. Kanske är General Bianco den som väcker mest intresse, säger Peter Untersteiner.

Hur har du utvecklat din träningsfilosofi genom åren?

– Hade jag tränat på samma sätt som under de första åren hade jag inte vunnit många lopp. Jag var väldigt ambitiös och med sprudlande energi tränade jag mina sex hästar både förmiddag och eftermiddag för att bli bättre än konkurrenterna. Nu tränar jag mer effektivt och mindre. Det handlar mest om intervall- och backträning och unghästarna jobbar mest på vår fina rundbana, men det är viktigt att lämna hästarna i fred för återhämtning, säger Peter Untersteiner.

Idag räknar stallet över 200 hästar. Det innebär en omfattande verksamhet med 26 heltidsanställda och 42 personer på lönelistan. Det handlar inte bara om att träna hästar.

– Jag tror att jag är en god arbetsledare. Att jag inte har någon försteman i stallet är nog ganska unikt, men Jag trivs med alla kontakter man får som travtränare och så får jag ovärderlig hjälp av min sambo Marie som drar ett tungt lass i organisationen och förstås alla hästskötare som hjälper till med att ta hand om alla hästägare.

Träningsstallet har en tydligt unghästfokus: 46 tvååringar, 65 treåringar och 52 fyraåringar betyder att cirka 75 procent räknas som unga hästar. Det innebär att ungefär halva stallet är under uppträning och inte startar. Ett mycket välmedvetet val.

– Det är så jag vill bygga upp min rörelse underifrån genom att själv utveckla unga hästar. Jag lägger väldigt mycket tid på att själv scouta och rekrytera unga lovande travhästar. Först på senare år och tack vare mina framgångar har jag så att säga fått in ”gratishästar” i stallet, säger Peter Untersteiner.

Pressmeddelande från Svensk Travsport

Publicerad den 6 juni 2018. kundtjanst@travsport.se