Foto: Jeannie Karlsson, TR Bild

Per Gustafsson in i Tusenklubben

– Det känns ofattbart och lite svårt att ta in att jag har nått tusen segrar. Det är väldigt kul, förstås!

Så säger Skelleftetränaren Per Gustafsson som idag tar plats i travsportens Tusenklubb som 93:e kusk i den svenska travhistorien. Det var Vindpärla som fixade jubileet på Bodentravet.


Per Gustafsson, 66 år från Byske, inledde sin framgångsrika karriär som amatör 1973 och specialiserade sig på kallblodstravare. 40 år gammal lämnade Per Gustafsson amatörernas skara för att bli proffstränare på Skelleftetravet, som ställde frågan om det inte var dags att byta licens.

I Skellefteå har Per drivit en mindre och framgångarik tränarrörelse med som mest 10-12 hästar och det har fungerat bra att kombinera med att vara lånekusk. Ett segerantal på runt 30-40 om året har tickat in i en jämn ström. Idag har Per trappat ned något på körningarna och på träningslistan finns för tillfället 7 hästar och 2018 har startat starkt.

Viggo Best den stora stjärnan

– Samtliga mina 214 amatörsegrar tog jag med kallblod, säger Per Gustafsson, som blev ett välkänt kusknamn bakom familjehästen och stjärnan Viggo Best som var en av landets främsta kallblod i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet.

Viggo Best segrade hela 65 gånger, alla med Per som kusk. De vann bland annat Svenskt Mästerskap, STC:s Guldtäcke och Östersunds Stora Pris. Viggo slog också svenskt rekord med 1.24,9 och valdes till Årets Kallblod.

– Viggo Best var en fantastisk häst som alltid gjorde sitt bästa. Han var startsnabb och väldigt speedig. Näst bästa hästen jag tränat är Farmfurir, som jag fick riktigt bra ordning på. Vi vann 18 segrar tillsammans och hade en hel del framgångar inom V75, säger Per Gustafsson.

Pressmeddelande från Svensk Travsport

Publicerad den 1 juni 2018. kundtjanst@travsport.se