Betäckning utomlands

Ska du betäcka ditt sto utomlands? Då är det några saker du måste tänka på, både när det gäller ditt eget sto och hingsten du vill använda.


Om stoet ska betäckas i ett annat EU-land, med en av Svensk Travsport erkänd stambok, måste hingsten vara avelsvärderad/godkänd enligt det svenska avelsvärderingssystemet för att en eventuell avkomma ska kunna registreras med fulla starträttigheter. Alla avelsvärderade hingstar finns under Sök avelsinfo här på travsport.se, länk finns i rutan längst ner på sidan.

För att betäcka ditt sto utomlands behöver du också ett temporärt exportcertifikat för avel. Ett sådant beställer du genom att ringa eller maila oss på Svensk Travsport. Vad vi behöver veta är stoets namn och registreringsnummer och vi vill dessutom att du berättar vilken hingst du har tänkt använda. I Frankrike ska ston som stannar mer än 90 dagar även vara chipmärkta.

Enligt EU:s hästpassförordning ställs krav på registrering av hästar i det land de befinner och i vissa länder vägrar man till och med att låta betäcka ston som saknar exportcertifikat. Om du har för avsikt att betäcka ditt sto utomlands är det därför jätteviktigt att du kontaktar Svensk Travsport för att få det temporära exportcertifikatet utfärdat. Tänk även på att kontrollera vad som gäller i övrigt för transport av hästar utomlands. Information hittar du på Jordbruksverkets och Tulllverkets webbplatser, länkar finns i rutan här nedanför.

Eventuella frågor kring betäckning utomlands kan du skicka till therese.lundqvist@travsport.se eller patricia.sandberg@travsport.se.

Slutligen, kom ihåg att du som stoägare ska meddela oss när ditt sto är tillbaka i Sverige igen!

Helena Sundström Storck
helena.storck@travsport.se