Foto: Micke Gustafsson, TR Bild

Åke Lindblom: Tusen tränarsegrar är större

– Att ta tusen segrar som kusk är stort, men att ta tusen segrar som tränare är större! Det menar Åke Lindblom som i dag vann sin tusende tränarseger. Milstolpen passerades på Örebro och det var U.B.Cool som fixade jubileumet.


Redan 2012 körde Åke Lindblom in sig i Tusenklubben för kuskar.

– Att träna och utveckla en häst till en vinnare är en större konst än att välja bland topphästar och köra lopp på lopp. Inte så många har tränat tusen vinnare, säger Åke Lindblom och fortsätter:

– Min tränarfilosofi är enkel: hästar ska få vara hästar och de ska ha de bra. På min gård Gröndal får hästarna vara ute i stora hagar med skog, berg och dalar. Blir hästarna slitna får de vila, jag undviker behandlingar. Sunt förnuft ska råda.

Travet i släkten

Åkes pappa var travtränare, liksom hans farfar och fyra morbrödrar. Som medlem i den framgångsrika Lindbloms-släkten har väldigt mycket i Åkes liv har kretsat kring hästar och travsport. På vägen har han jobbat för bland annat Sven Lindblom, Carl-Erik Lindblom och den store läromästaren Sören Nordin samt under en kortare tid hos USA-legender som Stanley Dancer och Howard Beissinger. Åke tog första segern 21 år gammal 1975. Segervapen var Piccadilly Speed på Rommetravet.

Sedan 1988 är Åke Lindblom professionell tränare på Örebro och huserar på campen Gröndal utanför Arboga med ett stall på runt 35 hästar.

Karriären fick en riktig rivstart då Åke omgående toppade med temperamentsfulla ballerinan Viva Mon i storloppet Drottning Silvias Pokal 1989.

– Vivas Mon var en skarp dam med humör och hennes storloppsseger blev en kanonstart för min tränarkarriär.

Åke Lindbloms stjärnparad

Från en 30-årig framgångsrik tränarkarriär finns förstås många andra stjärnor att lyfta fram:

Eko Dardanelli (18 segrar), Earnest (18 segrar), Åke (12 segrar, 2 mkr) I Saw Molly (6 segrar) och hennes son I Saw You (21 segrar, 3 mkr), unghäststjärnan Gatzy Lavec (7 segrar, 2 mkr), Confess Arnie (14 segrar, 2,4 mkr, vinnare på franska banan Vincennes), French Cocktail (19 segrar, 2 mkr), Lugdunum (20 segrar, 1,5 mkr), Winning Love (21 segrar, 2,4 mkr, vinnare av Harper Hanovers lopp), A.Hannibal (13 segrar,1,7 mkr) och förstås Sauveur, en skör häst som Åke förvandlade till en stjärna. Tillsammans tog de 16 segrar och på bankboken låg 3 mkr innan deras vägar skiljdes.

– Sauveur är den mest kapable jag tränat, men det är Lugdunum som ligger mig närmast om hjärtat. En stor ståtlig fransk travare, fux med bläs, som inte var helt travsäker men som jag vann 20 lopp med.

Framtiden?

– Den ser jag som alltid mycket positivt på. Jag har en jättefin gård och bland annat ett gäng 2-åringar i stallet som jag är mycket nöjd med.

Pressmeddelande från Svensk Travsport

Publicerad den 9 november 2018. kundtjanst@travsport.se