Foto: Malin Säll

Moa Säll är Årets Ledare 2018

För att uppmärksamma duktiga och engagerade ledare inom travsporten delar Svensk Travsport årligen ut ett stipendium till Årets Ledare. Flera ledare runt om i landet nomineras årligen av sin omgivning för arbetet och intresset de lägger på att sprida travsporten vidare. I år valdes Moa Säll till att ta emot priset som Årets Ledare 2018.


Varje år skickas flera fina nomineringar in med duktiga ledare. En jury, som i år bestod av Maria Karlsson, Daniel Schützer och Jan Hallberg, fick tillsammans komma överrens om en kandidat bland nomineringarna. Det resulterade i att 20 år unga Moa Säll från Skellefteå blev Årets Ledare 2018. Moa jobbar om dagarna hos proffstränaren Leif Eriksson och tillbringar i princip all ledig tid i travskolestallet.

– Jag älskar att vara i travskolan och möta elever som vill lära sig. Att förmedla travsporten och samspelet mellan människan och hästen till andra är helt fantastiskt. Det är en så härlig anda i travskolan, säger en övertygande Moa.

Moa började som många andra med att ta ponnytravlicens 2010 för att tävla med sina två ponnyer. Sedan dess har det utvecklats till fem ponnytravare som hon har tillsammans med sin syster. Däremot har Moas tävlande avtagit allt mer och hon hänger istället med på tävlingsdagarna för att stötta sin syster och hjälpa travskoleelver som ska köra sina första lopp.

– Visst saknar jag tävlingsmomentet, men att hjälpa andra känns mer som den rätta platsen för mig. Att finnas där för andra och agera som ett bollplank känns rätt för mig!

Det bästa med att vara travskoleledare för Moa är (utöver ovanstående) att se elever lära sig och förstå vad allt går ut på, från att ta första kontakten med hästen till att sedan sätta sig i vagnen för att köra och helt plötsligt känna samspelet mellan varandra. Moas förhoppningar och strävan är att elever ska ha viljan att lära sig mer och även sprida kunskapen vidare till andra. Trots de goda kvalitéerna för att vara en god ledare var beskedet om Årets Ledare minst sagt chockerande.

– Det är något jag alltid strävat efter, men jag trodde aldrig att jag skulle få det fina priset! Jag blev så chockad och lycklig över beskedet att eleverna som jag hade i travskolan samma kväll märkte att det var något speciellt. Jag som brukar vara glad blev oändligt glad efter det fina beskedet!

Det finns inga tvivel om att Moa är ett ledarämne inom travsporten och än är hennes resa inte slut då hon alltid vill lära sig mer och ta till sig mer kunskap. Moa siktar på att orientera sig runt inom travssporten då det är en stor sport och det finns många olika områden att jobba inom.Enligt Moa handlar travsporten om så mycket mer än att köra lopp, man ska vara tacksam för vad man har och bygga vidare på det. Hennes motto säger det mesta:

– Tacksamhet och kärlek är nyckeln till framgång och lycka, avslutar Moa.

Prisceremonin för Moa Säll kommer äga rum på Åbytravet den 13 oktober under SM-helgen, då kommer hon få ta emot priset och hyllas som Årets Ledare 2018.

Moa Säll kan nås på 072-576 47 57.

Pressmeddelande från Svensk Travsport

Publicerad söndag 7 oktober 2018. kundtjanst@travsport.se