Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Världens bäste svensk mästare igen

Prix d’Amerique-vinnaren Readly Express matchas för andra raka i Paris. På lördagen var stjärnan dagens största favorit och skulle också visa sig överlägsen då han bärgade Svenskt Mästerskap för andra året i rad. – Han var otroligt tapper i Östersund men kändes faktiskt ännu bättre i dag, sa Björn Goop.


Dagens stora begivenhet var klassikern Svenskt Mästerskap för den högsta klassens hästar, ett lopp som var vikt för Readly Express. Trots sämsta utgångsläget var hästen dagens överlägset största favorit.

Readly Express inledde i det bakre ledet bakom bilen. Eftersom värsta hotet Cyber Lane fanns där framme testade Björn Goop att kuppa sig fram längst ut i banan direkt startbilen lämnade. Goop fick dock hejda sig och backade tillfälligt ner sin häst i andraspår – för att i momentet efter lyfta ut storfavoriten igen.

Christoffer Eriksson som körde Cyber Lane gav sig utan strid och dryga 2 000 meter från mål satt Readly Express i ledningen.

– Man kan ju aldrig vara säker men jag kände mig ganska komfortabel med att jag skulle få ledningen med honom, bara vi skulle komma tidigt i loppet. Det finns ju open stretch på Åby, sa Björn Goop.

"Mot Prix d’Amerique"

Efter att ha inlett 1.13,1 första 1 500 meterna fick världens bästa häst börja dra på lite lagom på den sista bortre långsidan. Sista halvvarvet klockades till 1.08,0. Andra raka SM-tecknet och ett fint formbesked av Readly Express som länsade undan och hängde av Cyber Lane som testades på det extra innerspåret.

– Han var mera rapp i steget i dag faktiskt. Hästen är ett år äldre och mera rutinerad och har flera månader på sig att träna. Så absolut ska han försöka försvara färgerna i Prix d’Amerique i vinter, kommenterade Björn Goop.

Goop fyllde 42 år på lördagen – en födelsedagspresent således.

– Vart årtionde har ju sina stjärnor. Men vem som är bästa hästen jag kört… Readly Express får man ju säga. Jag har aldrig kört någon som vunnit Prix d’Amerique och det är världens största lopp.

Tränaren Timo Nurmos vann Europaderbyt på fredagen i Paris med Villiam och var själv inte på plats i Mölndal. Readly Express ägare Rolf Andersson fick ta emot SM-bucklan.

– Vi har ju stuckit ut hakan och sagt att vi ska försöka försvara titeln i Prix d’Amerique, sa Rolf Andersson efter segern värd 500 000 kronor.

Cash Crowe bästa stoet

Efter sju sorger är en av fjolårets drottning i 2013 års kull på stosidan en vinnare igen – den här gången passande nog i Sto-SM. Christoffer Eriksson satt bakom Cash Crowe och körde resolut till ledning efter 600 meter och sedan var loppet över. Det har trilskats för Petri Puros madam med borrelia och problem med ett sår i maj. Lördagens start var den tredje för året.

– Nu börjar hon komma till sin rätt igen och jag är väldigt lycklig, sa Halmstadtränaren.

Segertiden skrevs till 1.11,6 över 2 140 meter, autostart och förstapriset uppgick till 500 000 kronor.

Dubbla guld till Åsberg

Jenni H Åsberg gick från Åby med dubbla SM-guld. Bollnästränaren är hundraprocentig med Order To Fly och tog nu tredje raka segern i ridande trav med åttaåringen i Monté-SM.

Åsberg inledde från spåret längst ut bakom bilen och bäddade in sin häst i sistaparet invändigt. Favoritspelade Sofia Adolfsson såg ut att ha kopplat grepp med Julio de Luxe men var chanslös mot Order To Flys slutrökare - via femtespår i den sista kurvan! Kanske är detta Sveriges kommande topphäst i monté.

Jenni H Åsberg hade tidigare under dagen vunnit Montéryttar-SM med Robin Hood.

– Tävlingsmässigt är det här så klart min största dag. Man har kämpat så länge och att få rida såna här fina hästar är förstås tacksamt, sa Åsberg.

Micael Lindblom vann Lärlings-SM med Athos Race. 27-årige körde enligt sin plan. Det blev ledningen och sedan höll ekipaget undan ganska enkelt. Men visst var det lite kritiskt sista biten?

– Ja, han är ju sämre med bakskor så jag fick hålla i och försöka njuta samtidigt! sa Micael Lindblom.

Lärlingsmästaren jobbar hos Juhani Partanen i Örebro. Athos Races tränare Åke Lindblom är Micaels pappas kusin. Athos Race är i sällan skådat slag. Sju starter sedan i juni har slutat med fem segrar och två andraplatser.

Malin vann Amatör-SM

Malin Viklund heter 2018 års svenska mästare bland amatörkuskarna. SM-mästarinnan, som kommer från Umeå, körde till ledningen efter 400 meter med Markus Pihlström-tränade Mellby Entre. Väl i frontpositionen provade hon ett beprövat recept med att strypa tempot och köra undan. En skräll spelad endast på sju procent.

– Det var tacksamt att jag fick lugna ner honom under vägen. Att få vinna V75 som dessutom är SM är det största jag gjort, sa Malin Viklund som i fjol knep 32 segrar som kusk men nästan kört in lika mycket i år på sina tio segrar och nu passerade miljonen.

Ungdoms-SM vanns av Mats E Djuse med Robert Bergh-tränade Hakon von Haithabu. 20-årige Mats är den näst yngste i en skara på fyra bröder Djuse som antingen är på uppgång eller har etablerat sig i travsporten.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerad lördag 13 oktober 2018. kundtjanst@travsport.se