Foto: Matilda Öhrman, TR Bild

Dags för Ego Boys Minne

I Rättvik fyllde travsällskapet tidigare i år 100 år. Nu laddar man för sin STL-dag och på schemat står bland annat Ego Boys Minneslopp. Hästen som mer eller mindre satte lilla Rättvik på världskartan och fick travsporten att flytta in i Svenssons vardagsrum på 70-talet. Troliga favoriter i årets upplaga är Sorbet och Dante Boko (bilden). Men tävlingsdagen bjuder på många andra godbitar. En är Elitloppsfinalisten Milliondollarrhyme i Silverdivisionen och dessutom får vi se hela Dalarnas dalahäst On Track Piraten.


Ego Boy inledde sin karriär med att vara sjua på Rättvik den 26 september 1970. Tid: 30,6 och han belönades med 150 kronor. Ingen kunde då ana att han skulle bli en internationell stjärna och vinna Elitloppet – vilket han gjorde 1973. Ett år senare råkade han ut för en oförklarlig skada på en halskota och dog. Nu ligger han begravd i vinnarcirkeln på travbanan i Rättvik.

Totalt hann Ego Boy med 67 starter innan han rycktes bort. På dessa starter vann han 50 segrar och var 60 gånger bland de tre första. Totalt tjänade han 671 030 kronor men det var inte alls något värdemätare på denna hästs kapacitet. Även om det var mycket pengar då, så hade han oerhört mycket ogjort på banorna.

Sedan 1975 kör man på Rättvik hans minneslopp. En titt i listan över tidigare segrar visar namn som Hasse Bunter (1978), Pride Hammering (1984), Zoogin (1995 och 1996), Victory Tilly (2002), Jaded (2008 och 2009) och Viola Silas (2011). Ifjol vann hemmahästen Cool Keeper för Leif Witasp på 09,9ak.

Ego Boys Minneslopp (lopp 7)
Nr, Häst, kusk
1, Super Zantos, Ante Lisell
2, Apollon de Kacy, Jörgen Westholm
3, Unique Juni, Rikard N Skoglund
4, Re Doc, Oskar J Andersson
5, Sorbet, Carl Johan Jepson
6, Dante Boko, Adrian Kolgjini
7, Baron Gift, Anders Svanstedt

Som vi nämnde tidigare i texten startar Elitloppsfinalisten (femma) Milliondollarrhyme i Silverdivisionen. Efter Elitloppet har han varit ute i två stentuffa Gulddivisioner. Dels i Boden och dels i Årjäng. Nu lättare motstånd, men även om vi pratar om en häst som gått under 1.10 två gånger i år så får han inte ha en dålig dag.

I Klass II lånar Peter Untersteiner ut Get Ready on Tour till Ulf Ohlsson då Peter själv är upptagen i Berlin. Medan Klass I och Bronsdivisionen ser mer öppna ut.

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se