Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Världsrekord av Propulsion i Åby Stora Pris

Propulsion (bilden) imponerade när han enkelt vann Åby Stora Pris för andra året i rad. Dessutom på nytt världsrekord – 1.12,8 över 3 140 meter. – Han är en otrolig individ och en enastående tävlingshäst, berömde segerkusken Örjan Kihlström. – Han måste vara den hårdaste häst som har funnits, sa tränaren Daniel Redén (bilden).


Propulsion stod i en klass för sig och precis som i fjol tog han hem Åby Stora Pris och förstapriset på två miljoner kronor. Förra året utkämpade han en stenhård upploppsduell och vann med knapp marginal mot Readly Express. Den här gången blev segern betydligt enklare. Han fick en fin resa i tredje par utvändigt samtidigt som det kördes tufft inledningsvis framme i täten. Det var Milligan's School och Mindyourvalue W.F. som växelkörde i ledningen och den förstnämnde fick till slut täten med fransmannen Carat Williams på utsidan. Örjan Kihlström lyfte ut Propulsion i tredjespår för angrepp sexhundra meter kvar och i ryggen följde Makethemark. Propulsion såg stark ut genom slutkurvan och hade inga problem att koppla greppet in på upploppet. Han klev ifrån till en lätt seger med flera längder före en bra spurtande Makethemark som blev tvåa. Segertiden 1.12,8 över 3 140 meter med bilstart är nytt världsrekord.

– Man upphör aldrig att imponeras av hur han kan vara så bra under en så lång tid. Det är imponerande av Daniel och Ellinor (bilden) att kunna hålla honom i det här skicket. Jag tänkte när jag körde provstarten att det är fantastiskt att han kan vara så fin efter så många säsonger, sa Örjan Kihlström.

– Vi kom bra på det i tredje par utvändigt och det blev skaplig körning i början. Även om det gick sakta mitt i loppet så ska ju körningen i början betala sig till slut och jag var aldrig orolig. I sista sväng kändes han jättefin och hade mycket krafter kvar. Även om man aldrig kan vara säker så kändes det som att det ska mycket till för att någon skulle slå honom. Det är en otrolig individ och en enorm häst. Han är otrolig helt enkelt, fortsatte Kihlström som ryckte ner det norska huvudlag in på upploppet, men Propulsion hade däremot öronkappan kvar.

"Tycker han är störst, bäst och vackrast"

Tränaren Daniel Redén var lyrisk över sin världsstjärna som nu har sprungit in drygt 29,2 miljoner kronor.

– Att man ens har kommit i närheten av en sån här häst i sin tränarkarriär. Jag fattar att han kanske inte är den bästa hästen genom tiderna, även om han är det för mig, men han är i alla fall den hårdaste hästen. Han bara tuggar på och gör sitt bästa hela tiden. Trots att han har fått så många hårda lopp i den här konkurrensen så känns han inte sämre nu än han gjorde för två år sedan. Det är en fantastisk häst att ha, sa Daniel Redén.

– Jag såg i sista sväng att han sprang och rultade lite som han brukar göra. Han hade huvan och norsken kvar och då vet man ju vad som händer. Man är tävlingsmänniska, men varför ens hetsa upp sig när man vet att han alltid gör vad han kan. Oavsett om han vinner eller blir sexa. Man vet att "Proppen" alltid gör sitt, men jag blev faktiskt lite orolig när de kom upp till 1.14 i 2 000 meter för det är lugnt i den här klassen.

– Jag har aldrig stött på en sån här häst tidigare. Man åker ut med ett leende på läpparna hemma i sanden med honom och han bara tuggar på. Han tycker att han är störst, bäst och vackrast. Så länge han har den här viljan tycker jag att han ska fortsätta att tävla och det tror jag att ägaren också vill, fortsatte Redén.

Michael Carlsson, Kanal 75

Publicerad den 11 augusti 2019. kundtjanst@travsport.se