Beslut i frågan om moms på prispengar från högsta förvaltningsdomstolen

Svensk Travsport och Skatteverket har under flera år diskuterat tillämpningen av den så kallade Baštová-domen i vilken EU-domstolen slog fast att prispengar i idrottstävlingar inte är momspliktiga, eftersom inte alla tävlande fick prispengar. Då åsikterna kring innebörden av domen skiljts sig åt togs frågan till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Nu har HFD avgjort frågan.


Den nya domen ger travsporten rätt i att de garanterade prispengarna om 500 kr är en omsättning i momslagens mening, vilket innebär att travet är en momspliktig verksamhet. Dock anser HFD att resterande prispengar som delas ut utifrån hästens placering i loppet inte är det. Det blir således endast den fasta delen av prispengen som blir momspliktig.

– Frågan har förenklat handlat om huruvida prispengar ska vara fortsatt momspliktiga om alla som tävlar i en travtävling får prispengar, vilket är fallet från och med 2018. Det är glädjande att HFD nu slagit fast att de garanterade prispengarna om 500 kr till varje startande häst är momspliktiga. Domen bör inte påverka avdragsrätten för den travhästägare som bedriver en ekonomisk verksamhet och är en beskattningsbar person i momslagens mening, säger Mats Norberg, styrelseledamot i Svensk Travsport.

I målet fanns också ett yrkande om att lyfta frågan till EU-domstolen då det är där som den ursprungliga Baštová-domen slogs fast. Den domen utgick dock från andra premisser och en ny prövning där kunde ha gett en ny syn på frågan. Dock valde HFD att inte ta frågan vidare.

– En prövning i EU-domstolen hade varit önskvärt för att få större klarhet. Men nu blev det inte så och vi får agera därefter. Svensk Travsport har haft en bra dialog med Skatteverket genom åren och vi förutsätter nu en fortsatt dialog med den högsta ledningen där för att hitta en bra väg framåt. Sverige har ett rent och seriöst travsportsföretagande vilket har varit en stor framgångsfaktor för den svenska travsporten och samhället i stort. Det vill vi säkerställa även i framtiden, säger Maria Croon, VD på Svensk Travsport.

Skatteverket har tidigare slagit fast att tillämpningen av reglerna kring momspliktighet på prispengar gäller till och med 31 mars 2020. För tillfället kvarstår detta beslut.

Publicerad onsdag 18 december 2019. kundtjanst@travsport.se