Foto: Martin Langels, TR Bild

Hilda Zonetts lopp körs på Bergsåker på lördag

På lördag är det Bergsåker tur att arrangera STL – Svenska Travligan. Man bjuder bland annat på Hilda Zonetts lopp, där en av segerkandidaterna är Hildas tränare Robert Bergh (nu med Digital Ink).


Hilda Zonett var fantastiskt bra. Som unghäst vann hon Svenskt Trav-Kriterium (bilden) och Svenskt Trav-Derby. Inget annat sto har efter henne klarat av att vinna något av de loppen. Hon vann båda! Åren? 2000 och 2001. Den minnesgode kommer ihåg att hon vann Svenskt Trav-Derby efter galopp.

Som äldre fortsatte hon att tävla på topp och här hemma vann hon t ex Sto-SM två gånger. Utomlands stod hon sig väl också. Hon vann Prix de France, var tvåa i Oslo Grand Prix och fyra i Prix d’ Amerique.

I Hildas Zonetts lopp (lopp 7) som Gulddivisionen heter startar många bra hästar. Favoriten Global Trustworthy är egentligen ganska orutinerad. Han har startat 23 gånger, men vunnit 10 och varit tvåa och trea fyra gånger.

Han har haft olika kuskar men det är normalt Jorma Kontio som kört honom tidigare. Ja, det är faktiskt bara Jorma som vunnit med hästen. Denna gång ska dock Örjan Kihlström köra honom för första gången, då Jorma är med i en kuskmatch i Finland på lördag kväll. Där (i Rovaniemi) möter Jorma bland andra Tim Tetrick.

Stallkamraten Zenit Brick (med Mika Forss som nu etablerar sig i Sverige) eller Digital Ink (Bergh) kan vara värst emot. Zenit Brick var förra vinterns kung och Digital Ink har också haft den titeln. Nu möts de på Berghs förra hemmabana.

Skulle Robban missa med Digital Ink så har han flera bra chanser i de övriga STL-loppen. Han kan mycket väl vinna med Dragon Starfly i Klass II (lopp 6) och  Indra ’s Secret i Klass I (lopp 9), eller varför inte med Island Life i Silverdivisionen (lopp 11).

Örjan Kihlström är den kusk som vunnit flest STL-lopp i år. Timo Nurmos dito, fast som tränare. På förhand har det här paret många chanser på Bergsåker. Man inleder med Deede Star i Bronsdivisionen (lopp 5) och avslutar med Hawk Cliff i Silverdivisionen (lopp 11).

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se