Foto: Tommy Andersson, TR Bild

Legolas Minne körs på Åby

Åbytravet var länge en byggarbetsplats. Men nu är allt färdigbyggt och på lördag är Europas modernaste travbana julpyntad och redo att servera STL-lopp, bland annat Legolas Minne.


Legolas (bilden) var en undantagshäst. Trots att han bara kunde tränas försiktigt vann han 19 raka segrar från start. Första förlusten kom i VM-loppet mot dåtidens stora stjärna ideal du Gazeau. Legolas blev årets Häst 1983 och på lördags körs för femte gången hans minneslopp.

VM-tvåan Slide So Easy startar inte så ofta i Sverige. Näst senast vann han Kalmarsundspokalen och senast på Jägersro var han fyra i Meadow Prophets Minne. Då startade han från bricka 12 och satt mest sist i loppet. Men efter en raketspurt blev han fyra. Och han hade varit längre fram om han fått helt fritt.

Nu är inte läget optimalt denna gång heller men formen på Flemming Jensens springare är på topp. Betting Gangster (Going Kronos – Viola Silas) är en intressant individ. 19 gånger av 24 har han varit bland de tre första och nästan alltid har han varit ute i de stora årgångsloppen. Nu som 4-åring ska han prova i Gulddivisonen (lopp 10) för första gången.

I Silverdivisionen (lopp 5) selar Petri Puro ut Martin de Bos. Petri är mannen med den fantastiska segerprocenten (brukar ligga runt 25) och Martin har vunnit STL-lopp både i oktober och november.

Örjan Kihlström selar en huvudroll i de återstående STL-loppen. I Klass I (lopp 6) kör han Helena Edlund-tränade (hon har jobbat hos Stig H Johansson) Beartime som har tre raka tvåor och nu vässar formen ytterligare inför finalerna på Solvalla Annandag Jul. I Klass II (lopp 8) kör Örjan Björn Goops Pine Muscle som visserligen är orutinerad men i sina sex starter aldrig varit sämre än trea. Värsta motståndet kommer troligen från stallkompisen Inspector. Örjan avslutar sedan sina STL-chanser med Timo Nurmos Man At Work, som är jämn och säker och alltid med i den främre träffen.

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se