Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Nya STL-serier för ston och kallblod

Nu utökas Svenska Travligan (STL) med tre nya serier – Diamantstoet, Stoeliten och Kallblodsdivisionen. Redan på lördag körs de första försöken i STL Diamantstoet medan STL Kallblodsdivisionen har premiär nästa vecka. Likt övriga STL-serier tävlar hästarna om poäng i försöken där de bästa får starta i en stor final med höga prispengar.


Meeting 1 för STL-säsongen 2020 tjuvstartar redan på lördag 21 december i Halmstad och fortsätter sedan på Romme 28 december. Finalerna körs på Solvalla 8 februari. Stoloppen på lördagar ingår numera i STL, och de första två försöken i STL Diamantstoet avgörs på Halmstadtravet i helgen.

– Vi vill stärka statusen både för stona och för STL, därför har vi nu lagt in Diamantsto-serien som en del av Svenska Travligan. Med undantag för Stoeliten och några unghästfinaler, kommer alla stora stolopp på lördagar ingå i STL Diamantstoet. Vissa lördagar, som nu i helgen i Halmstad, körs dubbla Diamantsto-försök, säger Mattias Stenby som planerar STL-schemat på Svensk Travsport.

De allra bästa stona tävlar i STL Stoeliten, med tretton försök och en final på Annandag Jul 2020. Solvalla kör det första försöket i Stoeliten i början på februari.

Kallblodsdivisionen

Även Kallblodsdivisionen ingår i STL nästa år, med första försöket på Romme 28 december. Två halvårslånga meetings med finaler på Bergsåker 27 juni och Romme 28 december.

– Av geografiska skäl kan inte Kallblodsdivisionen köras varje vecka, på varje STL-bana. Därför väljer vi att bygga Kallblodsdivisionen under en längre period, med två stora årliga finaler, säger Mattias Stenby.

Det exakta tävlingsprogrammet för hela STL-serien 2020 är under planering just nu. Vi hoppas kunna publicera det kompletta schemat under januari.

Likt 2019 kommer det att köras några enstaka STL-försök i olika klasser på andra tävlingsdagar än lördagar. Och våra nordiska grannländer kommer ibland, till exempel på norska Momarken 21 mars, köra ett litet antal lopp som räknas som försökslopp till de svenska STL-finalerna.

Vad är STL?

STL hade premiär 2019. I de fem divisionerna Gulddivisionen, Silverdivisionen, Bronsdivisionen, Klass I och Klass II tävlar våra bästa hästar. Säsongen är uppdelad i åtta meeting, med en handfull försök som leder fram till ett final-lopp i varje division. Poängställningen i STL kan du följa här på travsport.se.

Från och med 2020 utökas STL med Diamantstoet, Stoeliten och Kallblodsdivisionen. STL-tävlingarna körs oftast på lördagar, och ATG erbjuder alltid spelformen V75 på våra ordinarie STL-dagar.

Foto: Ultra Bright vann Lovely Godivas Minne 2018. Odd Herakles vann Unionskampen i höstas. Två lopp som 2020 kommer ingå i Svenska Travligan (STL).

Per Wetterholm
per.wetterholm@travsport.se

Publicerad torsdag 19 december 2019. kundtjanst@travsport.se