Foto: Maria Holmén, TR Bild

STL och Propulsion till Romme

Svenska Travligan (STL) turnerar runt i Sverige vecka för vecka. I torsdags (Annandag Jul) var det STL-finaler på Solvalla. Nu på lördag (28 december) kommer STL till Romme i Borlänge där väldstjärnan Propulsion finns med i Gulddivisionen.


Propulsion har inte startat sedan början av september då han vann Mastersfinalen (bilden) på Vincennes i Paris. Och det är kanske dit han återvänder om hästen känns bra på lördag kväll. Sista söndagen i januari körs världens bästa långlopp i Paris – Prix d’ Amerique. Propulsion har varit med där flera gånger och varit i den främre träffen utan att lyckats vinna. Kanske försöker han sig på denna utmaning i januari.

Men först är det Super Lights lopp (lopp 7) på Romme som gäller. Propulsion har startat på Romme en gång tidigare. För exakt ett år sedan. Även då som favorit. Då förlorade han till On Track Piraten, som är med även i år. Repris? Att förlora i genrepet och sedan vinna Prix d’ Amerique, så har både Maharajah och Readly Express gjort.

Örjan Kihlström kör Propulsion och STL-kungen har en toppchans i STL-loppet för kallblod ( lopp 8) direkt efter Propulsions lopp. Denna gång kör Örjan Guli Rubin som bland annat ska försöka hålla undan 20 meter för SM-vinnaren Björs Frej.

Mattias Djuses träningslista blir bara längre och längre. Segrarna, segerprocenten och inkörda miljoner fortsätter att öka år för år. På lördag selar han ut Electrical Storm i Bronsdivisionen (lopp 5), som han själv körde till vinst på Solvalla i ett långlopp senast. Hästen gillar lång distans och även denna gång är det 2 640 meter. Kusk nu Ulf Ohlsson och de har segerdefilerat förr. Electrical Storm har vunnit ett STL-lopp tidigare, även då var det lång distans och Djuse reser till Borlänge med bara en häst.

Ulf Ohlsson kan med en bra dag på Romme blanda sig i championstriden. Och varför inte? Förutom Electrical Storm kör han flera betrodda hästar. I Klass I-försöket (lopp 9) har han bra chans med Got to Dash som har ett fint läge denna gång. Och han kan också vinna med Pascha Tilly i Silverdivisionen (lopp 11). Hästen har två raka segrar i Finland i bagaget och före det en seger på Solvalla.

Återstår Klass II (lopp 6) som är öppet.

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se