Foto: Svensk Travsport

Dags att börja rapportera in skoinfo igen

Fredag 1 mars upphör vinterns generella barfotaförbud och det är åter igen öppet för fri balans på alla landets banor. Samtidigt är det alltså dags att rapportera in skoinfo på inskrivningen igen. Nytt för i år är att informationen ska vara inrapporterad senast 15 minuter före starten i lopp 1.


Vad är barfota i skoinformationen?

Definitionen av vad som är barfota i skoinformationen, som främst riktar sig till spelarna, skiljer sig något från vad som räknas som godkända beslag på vintern. När du sommartid ska rapportera in om din häst ska starta med skor eller barfota gäller följande:

Barfota:
- Hov som är helt barfota.
- Hov som endast har gjuten skyddsplast (så kallad plastad hov).

Skor:
- Hov som har söm eller beslag av metall.
- Hov som har skor av plast eller annat material.

Plastskor räknas alltså som skor, oavsett om de är fästa med lim eller söm. För bildexempel och mer information, se bifogad fil i rutan nedan.

Observera att tiden för när informationen måste vara inrapporterad är ändrad och är numera senast 15 minuter före start i lopp 1.

Fortsatt barfotaförbud för tvååringar

Sedan 1 december 2015 gäller ett definitivt barfotaförbud för tvååriga hästar i alla lopp, även kval- och premielopp. Det innebär att alla hovar ska ha beslag enligt följande definition: En sko som täcker hela bärranden, alternativt höjer hela bärranden från marken, som exempelvis päronsko, flappsko eller tåöppen sko. Plastad hov eller tåsko i kombination med plastad hov är inte godkänt.

Tillfälligt barfotaförbud om så krävs

Observera att även om barfotakörning generellt är tillåten från 1 mars kan måldomaren och/eller banveterinären besluta om ett tillfälligt barfotaförbud för en viss tävlingsdag om banan så kräver.

Therese Bornfalk Berglund
therese.berglund@travsport.se