Readly siktar uppåt

Totalt har 179 svenskfödda travare passerat fem miljoner insprunget, 175 varmblod och 4 kallblod. På söndag avgörs Prix d'Amériqe och då har Readly Express (bilden) chansen att ta ett ytterligare ordentligt kliv på listan över de vinstrikaste svenskfödda travarna.


Readly Express är med sina 18 138 894 kronor på kontot den aktiva svenskfödda häst som har tjänat mest pengar, följd av On Track Piraten med ungefär en miljon mindre på kontot. För Readly Express räcker det till en 14:e plats bland svenskfödda travare, men en seger på söndag skulle ge honom en ordentlig push uppåt.

Förstapriset i Prix d'Amérique är 450 000 euro, eller 4 617 450 kronor med årets UET-kurs. En sådan seger skulle ta Readly Express förbi Järvsöfaks och en niondeplats i ligan. Upp till Victory Tilly är det fortfarande långt kvar. Elitloppsvinnaren från 2000 sprang in 37 705 278 kronor under sin framgångsrika karriär.

Järvsöfaks är det enda kallblodet som har passerat 20 miljoner insprunget och tvåa, om vi bara ser till kallbloden, är hans son Hallsta Lotus som blev det andra svenskfödda kallblodet att passera tio miljoner kronor. En som snart också kan ansluta till den klubben är Månprinsen A.M. som tjänat 8 690 580 kronor och är det vinstrikaste kallblodet i Sverige som är aktiv.

I rutan längst ner på sidan finns en lista över de vinstrikaste svenskfödda hästarna per 181231.

Andreas Alm
andreas.alm@travsport.se