Foto: Maria Holmén, TR Bild

E.J.’s Guldsko på Hagmyren

Hälsingland har varit oerhört betydelsefullt för svensk travsport. Därifrån kommer t ex Stig H Johansson, Uno Swed och den berömda familjen Nordin med pappa Ernst Johan och sönerna Gösta, Gunnar och Sören. På lördag körs E.J.’s Guldsko på Hagmyren i Hudiksvall.


Ernst Johan (E.J.) Nordin var en av de som tidigt satsade på Solvalla när banan där drog igång 1927. Två år senare blev han segerrikaste kusk, och från 1934 till 1974 var det bara enstaka år som segerrikaste kusk på Solvalla hette något annat än Nordin i efternamn. De tre bröderna turades då om att vinna titeln.

Travbanan Hagmyren invigdes 1957 samma år som Ernst Johan gick ur tiden. Från 1965 körs E.J.’s Guldsko för att hedra hans minne och hans balanseringskonst. Första vinnande ekipage blev Xanthe (Chefen-Bajadär) och Robert Westergren. Titelförsvarare är Hans-Owe Sundbergs springare Charrua Forlan (bilden). Ifjol körde Hans-Owe själv, i år är det Emilia Leo som ska försöka att upprepa fjolårets seger.

Startlistan till E.J.’s Guldsko
Lopp 10 - 1 640 meter autostart
Nr, häst, kusk

1, Canari Match, Örjan Kihlström
2, Queer Fish, Ulf Eriksson
3, Antonio Tabac, Oskar Kylin Blom
4, Muscle Hustle, Kim Eriksson
5, Charrua Forlan, Emilia Leo
6, Ajlexes Cubano, Tomas Pettersson
7, Usain Henna, Jörgen Westholm
8, Elian Web, Jorma Kontio
9, Policy Of Truth, Erik Adielsson
10, Fossens Bonus, Magnus Jakobsson
11, Nappa Scar, Per Lennartsson
12, Digital Ink, Nicklas Westerholm

I Silverdivisionen (lopp 5) har Hans-Owe en ännu bättre chans. Där startar Eldorado B. (ännu en av Maharajahs söner). Bland annat genom sex årssegrar tjänade han en miljon ifjol och i år har han fortsatt tjäna fina pengar. Bakom Eldorado finns som vanligt Torbjörn Jansson.

I Bronsdivisionen (lopp 7) som även är Stig Engbergs lopp tror de flesta att Global Undecided ska vinna. Bland STL-loppen återstår bara Klass II (lopp 9) och Klass I (lopp 11) som är öppna.

Loppen i Hudiksvall (utom Gulddivisionen) är sista chansen att kvala in till finalerna som körs på Åby 10 augusti, samma dag som Åbys Stora Pris.

Mer information om STL hittar du i rutan nedan.

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se

Publicerad torsdag 25 juli 2019. kundtjanst@travsport.se