Foto: Peter Kastensson

Gert Scherman avliden

Gert Scherman, en av Jägersros stora profiler, avled på sin 91-årsdag den 27 juni 2019. Gert var en mycket skicklig travtränare till flera av de stora hästnamnen, däribland Atout Du Moulin, Amazona och Golden Day. Framgångarna var särskilt stora på tiden då travtränarna inte bara tränade utan även körde sina hästar – innan catchdrivers blivit ett allmänt begrepp i trav-Sverige.


Förmodligen är det inte många i dagens yngre travgeneration som minns Gert Scherman, ”Schejken”. Den som kan sin segerstatistik i Hugo Åbergs Memorial bör dock känna igen namnet Atout Du Moulin, Gerts största stjärna i början av 1970-talet. Åbergs kördes som ett heatlopp 1971 och Atout Du Moulin med Scherman kom farande ute i banan. De slog av storfavoriten Harper Arrow från Åby och gav vinnaroddset 43,17 som minst spelad. Men det var ingen tillfällighet, i det andra heatet vann Atout Du Moulin trots dödens.

Undertecknad träffade Gert Scherman redan när jag som ung snorvalp sprang hos Anshelm Mattsson tillsammans med min far. Han hade hästar i träning hos ”Matts”, i vars stall Scherman gjorde delar av sin lärlingstid. Senare blev Scherman tränare för Brodda Stuteri och fortsatte som privattränare för Stall Dalia i Dalsland.

Men Skåne och Jägersro var ”himma” för Scherman. Han kom tillbaka hit under slutet av 60-talet och var i början av 70-talet ständigt med fem-i-topp-listan bland tränarna/kuskarna. Ett tag hade han ”halva snabbloppet” på Jägersro i sitt stall – hästar som var välkända och högt uppskattade av den kunniga Jägersropubliken, på den tiden flera tusental varje tävlingsdag. Lille härlige kämpen och publikfavoriten Wind Boss, Amazona, Golden Day, Lepidopt och Lord Tallman för att nämna några av hästarna, även om vi nog inte är alltför många som fortfarande minns dem.

Parallellt med träningsrörelsen hade Gert och hustru Britt under senare år även ett städbolag som skötte den inre städningen på Jägersro. Paret tog även hand om tränarfiket på stallbacken. Därtill var Scherman en skicklig kortspelare som med iver deltog i det kortgäng som träffades för att vända kortlapparna.

Leden tunnas med naturens gång ut. Vi är dock fortfarande många som minns Gert Scherman och har många glada minnen att kunna förtälja.

Bilden: Gert tillsammans med Britt tagen i hemmet på Agnesfridsvägen, ett stenkast från Jägersro.

Peter Kastensson

Publicerad onsdag 3 juli 2019. kundtjanst@travsport.se