Halmstadstravet fyller 50 år

Idag kör Halmstadstravet en speciell tävlingsdag då man nu firar att det är 50 år sedan man startade. Premiären skedde lördagen den 12 juli 1969, första loppet vanns av Gert Scherman och Curina. Redan 1971 började man köra Sprintermästaren, sitt mest kända lopp. Första segerekipage var Cirro och Sören Nordin.

Sedan dess har många stjärnhästar förknippats med banan i Halmstad. Några av dem har fått egna lopp idag. Vi hittar följande i rubrikerna: Ex Lee, Legolas (bilden), Bolets Igor och Commander Crowe. Men som sagt, det har funnits många fler…

Idag kör man även ett så kallat nostalgilopp. En av de som är med är Stig H Johansson. Sedan han slutade som kusk så är det numera vid sådana här tillfällen du kan se Stig i tävlingssammanhang. Senast var vid Ahlsell Legends på Solvalla i augusti 2018.

Tränare från Halmstad som förr var verksamma på banan och vann många lopp är t ex Bengt-Åke Angel, Lars G Edvinsson, Lennart Forsgren, Anders Lindqvist, Kari Lähdekorpi, Thomas Nilsson, Fredrik C Widman och Dan Wegebrand. Lennart, Anders och Fredrik är med i nostalgiloppet och ska där försöka komma före Stig H (och några fler).

Två andra personer som satte Halmstad på kartan är Stefan Holmgren och Gert Lindberg. Deras lopp körs också idag och de två har skrivit en trevlig text som du hittar i Halmstads banprogram.

Hel trav-Sverige hurrar fyrfaldigt och i Halmstad firar man med tårta och konsert med Jill Johnsson och Ebbot & Augustifamiljen.