{{next.header}}
Rättvik är den travskola som engagerar flest invånare i kommunen. De sticker ut med en siffra på 2,63 procent av invånarna i kommunen som går i travskolan. Att jämföra med de flesta andra som ligger mellan 0,1–0,8 procent av kommuninvånarna, oavsett stor eller liten kommun.
Travskolan och ponnytravet hör till de prioriterade målen i travets Pegasus-arbete. Trots att Rättviks travskola är relativt liten ligger man på nionde plats i landet avseende antalet elever och trea, fyra vad gäller antalet ponnytravlicenser, där samtliga kommer med kunskap från travskolans kurser.
- Siljans Travsällskap har kommit fram till att travskolan och ungdomsrekryteringen måste prioriteras i vår verksamhet. Det är viktigt för hela travsporten, säger banans ordförande Sven Eriksson.
Bland annat har banan nu byggt en ny lokal till travskolan. En satsning värd 1,5 miljoner kronor som kommer att invigas i midsommar.
- Det är mycket pengar för en liten bana, men nu har vi en modern lokal med lektionssal, omklädning för pojkar och flickor och sex övernattningsrum och 16 sängplatser. Det gör att vi även kan arrangera en bra lägerverksamhet. I sommar har vi sex olika läger och intresset är stort, vi har fullbokat och fått tacka nej till många, säger Sven Eriksson.
Travskoleansvarig på Rättvik är Karolina Jakobsson.
- Karolina engagerar alla runt travskolan, är full av idéer och har stor del i att skolan är så populär. Hon belönades med stipendiet ”Årets eldsjäl” av Sport i Dalarna förra året.
Travskoleverksamheten bedrivs i samarbete med Romme och banorna har en gemensam ungdoms- och utbildningsansvarig i Åsa Holmberg som övergripande organiserar verksamheten. Även på Romme är man på gång och ser fram emot att kommunen äntligen ska bygga en stor ridanläggning bredvid banan.
Mats Fransson
mats.fransson@travsport.se
Publicerad tisdag 18 juni 2019. kundtjanst@travsport.se