Foto: Mia Törnberg, TR Bild

Samma rutiner som förut

Sedan mars 2018 gäller att momsen på det som är momspliktigt beräknas och betalas ut till de mottagare som är momsregistrerade i Sverige och som har anmält sitt momsregistreringsnummer till Svensk Travsport. Det innebär alltså att mottagaren själv ansvarar för att redovisa sin moms. Svenska mottagare som saknar momsregistrering får utbetalning utan moms.


Momsfrågan i svensk travsport var uppe för behandling hos skatterättsnämnden 2018. Både Svensk Travsport och Skatteverket har gått vidare rättsligt och överklagat beslutet till Högsta Förvaltningsdomstolen. I avvakta på rättslig prövning har Skatteverket valt att flytta fram datumet för när de ev nya tillämpningsreglerna ska börja gälla till den 31 december 2019.

Skatteverkets dnr är 202 226802-19/111.

Detta behöver därför du som redovisar moms på ditt hästägande göra:

1. Registrera ditt momsregistreringsnummer hos Svensk Travsport. Det gör du i inloggat läge (användarkonto) här på travsport.se. När du loggat in klickar du på fliken momsregistreringsnummer under "mitt hästägande/ägda hästar", fyller i uppgifterna och sparar. Du kan också skicka in blanketten "anmälan av momsregistreringsnummer". Den hittar du längst ner på sidan.

2. Om du saknar användarkonto kan du enkelt skaffa ett genom att följa länken i rutan längst ner på sidan.

Kontot är kostnadsfritt. Observera att bolag inte kan skapa användarkonton, därför krävs att någon på bolaget skaffar ett personligt konto och att firmatecknaren fyller i blanketten Fullmakt för bolagsrepresentant och skickar till oss. Du finner den också längre ner på sidan. När vi fått fullmakten tar det 7 dagar innan hästägarfunktionerna fungerar hos bolagsrepresentanten.

3. Om ditt bolag eller enskilda firma inte är momsregistrerat kan du ansöka om momsregistrering. Se Skatteverkets information i rutan nedan. Därefter registrerar du ditt momsregistreringsnummer via ditt användarkonto här på travsport.se.

Information från Svensk Travsport