Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Carl Johan Jepson till Tusenklubben som 96:e kusk i Sverige

Carl Johan Jepson är ny medlem i Tusenklubben. Färjestadskusken satte pricken över i tillsammans med Ad Hoc på Mantorp ikväll och är därmed 96:e kusken i den svenska travhistorien att nå den magiska gränsen.


- En milstolpe. Att komma med i Tusenklubben tillsammans med tränare och kuskar jag sett upp till och beundrat under alla år känns förstås väldigt stort, säger Carl Johan Jepson, som kommer från en travfamilj och i unga år bestämde sig att satsa allt på travsporten. Första segern kom på hemmabanan Färjestad 1996 (Redfern) och tränarkarriären tog sin början 2006.

Sedan Carl Johan valt att enbart satsa på att köra lopp har han rusat fram i kuskligorna. Sedan 2015 snuddar Carl Johan vid 700 fullträffar och ifjol blev den en bronsmedalj i den allsvenska kuskligan efter Ulf Ohlsson och Jorma Kontio. På kontot 2018 lyser också fem championat - Axevalla, Mantorp, Vaggeryd, Åmål och Årjäng.

Kuskchansning som gått hem på alla plan

- Det var en chansning att sadla om till catchdriver, men det började bra. Jag förvaltade de chanser jag fick och framgång föder framgång. Det var också rätt tidpunkt att lägga om. Jag hade skaffat mig den rutin som krävs, bra kunder och jag mådde mycket bättre på ett personligt plan när jag kunde fokusera på ett nytt sätt, säger Carl Johan Jepson.

En tillbakablick på karriären innehåller självklart ett stopp vid Nebbenes Jahn som Carl Johan tränade och tog 10 segrar med.

- Ett norskt kallblod. Oerhört besvärlig och nyckfull häst som gärna kunde lägga in handbromsen om man inte var på alerten. Han utvecklade mig som kusk och vi hade många roliga stunder tillsammans.

Och Mack Dragan måste vara en favorit; 18 segrar i de 37 första starterna tillsammans ger en segerprocent på 47! Senast blev det full pott i Orebro Intn´l.

– En fantastiskt duktig och vältränad häst och jag tror det finns mer att hämta även om motståndet blir allt tuffare.

Bästa hästen, största segern?

- Twister Bi är den bästa och mest kapabla hästen jag kört. Största segern har jag tillsammans med Activated som vann en dryg miljon i Drottning Silvias Pokal på Åby.

Presmeddelande från Svensk Travsport

Publicerad den 20 maj 2019. kundtjanst@travsport.se