Foto: Åbytravet

Kuskkampen i syd

Travbanorna Halmstad, Åby, Kalmar, Jägersro och Axevalla anordnade i samarbete med Svensk Travsport en tävling kallad Kuskkampen under Jägersros breddloppsdag i lördags. Deltagarna i tävlingen var elever från travskolornas vuxenkurser som fick mötas i tre olika grenar – ett lopp, en kunskapstävling och en praktisk gren.


För andra året i rad hölls Kuskkampen som startades förra året av Cecilia Olsson och Ulrika Andersson som är utbildningsansvariga på Åbytravet respektive Halmstadtravet. Syftet med tävlingen är att inspirera och skapa gemenskap mellan travskolorna och sporten samt att utöka sporten med alternativa tävlingsformer. En väg att få de utan tävlingslicens att få köra på tävlingsbanan och att locka fler att vilja tävla.

I år utökades tävling med hela fem travbanor (Halmstad, Åby, Kalmar, Jägersro och Axevalla) vars travskolelever deltog i årets Kuskkamp. Eleverna som deltog har sedan innan blivit uttagna på travbanorna och var från allt från 18 år och uppåt. Först fick deltagarna mötas i ett idealtidslopp där nio ekipage var med. Grundtiden var 1.30,0 och det ekipage som kom närmast grundtiden fick mest poäng och den som var näst närmast fick näst mest poäng och så vidare. Bland ekipagen startade miljonhästen Lamborghini S.T. på 15 år som passade fint för uppgiften trots att pensionsåldern är nådd, i sulkyn satt Linn Olsson, 18 år.

Utöver idealtidsloppet deltog lagen i en kunskapstävling med ett frågepapper som två från varje lag fick fylla i. Frågorna som kom i kunskapstävlingarna var tagna från vuxenkursen steg 2, flest rätt gav mest poäng. Den tredje tävlingsgrenen som deltagarna möttes i var att plocka ihop en travsele som var helt isär plockad. Laget som lyckades plocka ihop selen korrekt och på kortast tid fick mest poäng.

Vid slutet av dagen räknades poängen från samtliga tävlingsgrenar ihop och det lag med mest poäng vann hela Kuskkampen, vilket i år blev laget från Halmstad. Tanken med Kuskkampen är att fortsätta med tävlingen varje år med förhoppningen att ännu fler travbanor ska haka på och vara en del av denna mångsidiga och roliga tävling.

Anna Engström Frick
anna.frick@travsport.se

Publicerad torsdag 23 maj 2019. kundtjanst@travsport.se