Siljans Travsällskap 100 år

Rättvik eller rättare sagt Siljans Travsällskap är ett av de äldsta sällskapen i Sverige, grundat redan den 23 februari 1919. Först tävlade man på isar men när nuvarande bana byggdes 1955 blev den en språngbräda för att lyfta travet till en ny nivå i hela Dalarna. När sedan profiler som Ego Boy, Olle Goop och Jim Frick, för att nämna några, kom fram var masarna och deras (dala-)hästar likt Gustav Vasa kungar i hela Sverige. Onsdag kväll riktas hela trav-Sveriges blickar mot Siljan och Rättvik där man firar sina första 100 år. Bland annat genom att arrangera Kusk-VM. Och äta tårta.


Nuvarande landbana hade premiär söndagen den 13 mars 1955. Snabbaste varmblod blev Lady Nedworthy på 30,8 och bland nordsvenskarna var Telma snabbast på 48,3. Premiären blev i alla avseenden en fullträff rapporterade Trav- och Galoppronden.

Nu 64 år senare är Rättvik den kommun i Sverige där det finns flest travhästar per invånare i hela Sverige. Rättviks stolthet just nu heter On Track Piraten – Hans R Strömbergs lördagskung startar närmast på just lördag (denna gång i Mantorp).

Idag finns det sju proffstränare på banan: Anna Andersson, Kajsa Frick, Katrin K Frick, Hans R Strömberg, Patrik O Sundberg, Veronica Sundberg (dotter till Åke Sundberg) och Leif Witasp. Kanske har någon av dem en ny Ego Boy i träning?

Självklart är Ego Boy (bilden) hästen som alla förknippar med Rättvik och Siljans Travsällskap. Han började sin karriär i Rättvik. Det var där han startade i sina första tre lopp. Konstigt nog utan att vinna något av dem. Men sedan blev det tvärt om. När han slutade så hade han vunnit 50 av 67 lopp. Och varit etta eller tvåa i 59! En av segrarna togs i Elitloppet 1973. Det var då Elitloppet flyttade in i Sveriges alla vardagsrum. Idag ligger Ego Boy begravd i vinnarcirkeln på Rättvik. Kanske var han väldens bästa häst när han var som bäst.

Att Rättvik skulle köra Kusk-VM när man firar de 100 var ganska givet då den förste svensken att överhuvudtaget delta i Kusk-VM var masen och före detta Rättvikstränaren Olle Goop (7:a 1983). Den andra kusken som Sverige skickade till Kusk-VM hade också jobbat hos Olle Goop i Rättvik. Hans namn är Jim Frick (4:a 1987). Den bästa placering vi någonsin bärgat i Kusk-VM är ett silver. En av de som klarat detta och därmed sniffat på VM-guldet är en annan Olle Goop-lärling, nämligen hans egen son Björn.

– 100-årsjubileum och Kusk-VM. Det är så vi vill fira idag när Siljans Travsällskap firar 100 år. Vi kan göra det med högkvalitativa tävlingar och med att några av väldens bästa kuskar gästar Rättvikstravet skriver Sven Eriksson (ordförande i Siljans Travsällskap) i Rättviks banprogram.

Men det blir inget kalas om det inte serveras tårta. Därför bjuder man på jubileumstårta till de första 1 000 besökarna.

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se

Publicerad onsdag 29 maj 2019. kundtjanst@travsport.se