Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild

Världens bästa kuskar kör VM i Sverige

Fyra lopp under Solvalla Elitloppshelg och sedan 20 lopp på Lindesberg, Sundbyholm, Rättvik och Gävle veckan efter. Där har du schemat för stundande kusk-VM (World Driving Championchip). Det är tredje gången kusk-VM arrangeras i Sverige och denna gång är det Ulf Ohlsson (bilden) som kör i den blå och gula dressen.


Det är den 29:e upplagan av Kusk-VM som nu ska avgöras. Det första mästerskapet kördes 1970 och vinnare då blev Herve Filion från Kanada. Norges Ulf Thoresen är annars den kusk som varit mest framgångsrik. Han har vunnit fyra gånger (1973, 1977, 1979 och 1981). Ulf Thoresen är också den ende kusken som vunnit både kusk-VM och ”VM-loppet” för hästar. Det var 1986 som Ulf vann med Habib på Roosevelt Raceway. Tränade Habib gjorde Roger Walmann.

Sverige har skickat många kuskar till kusk-VM, men ingen har vunnit än. De som fått kliva upp på pallen är Örjan Kihlström (brons 2001), Erik Adielsson (silver 2003 och 2005) och Björn Goop (brons 2007 och silver 2013). Efter snart 50 år är det kanske dags för en svensk seger. Om Ulf Ohlsson vinner kusk-VM så kopierar han faktiskt Ulf Thoresens ”dubbel” då Ohlsson vann ”VM-loppet” på Yonkers med norska hästen Papagayo E. i oktober 2015.

Sverige har arrangerat kusk-VM två gånger tidigare. Första gången 1987 i samarbete med Norge, Danmark och Finland. 2001 delade vi värdskapet med Finland. Denna gång tar vi hand om hela arrangemanget.

Det börjar alltså med att kuskarna kör fyra lopp under Elitloppshelgen på Solvalla (tre på fredagen och ett på lördagen) och sedan går touren ut i landet. Man kör fem lopp på varje bana och Lindesberg (måndag), Sundbyholm i Eskilstuna (tisdag), Rättvik (onsdag) och Gävle (fredag) är de banor som får chansen att arrangera övriga VM-lopp.

Kuskarna kommer från 11 länder i tre världsdelar och de har tillsammans vunnit nästan 35 000 lopp (!).

Hästarna de kör delas upp i två grupper utifrån förväntad prestation. Alla kuskar kör lika många hästar ur de två grupperna. Man samlar poäng i loppen enligt följande mall: 19-14-11-9-8-7-6-5-4-3-2-1.

Må bäste man vinna!

I rutan nedan hittar du dokument med alla vinnare, mer fakta om årets kuskar och info om hur VM körs.

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se