Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Insatsloppen – hästägarnas kostnad och vinst

Det finns sjutton olika svenska insatslopp att välja bland, varav två för kallblod. Vi har gjort en ekonomisk genomgång av insatsloppen under tävlingssäsongen 2019. Här kan du se vad det kostade att vara med och hur mycket pengar hästägarna satsade och vann.


För hästägarna som kollektiv grupp är det lukrativt att vara med i de svenska insatsloppen. Eftersom arrangörsbanorna, sponsorer och i några fall Svensk Travsport skjuter till extra pengar i insatsloppen får hästägarna varje år tillbaka mer pengar än de satsar. För att kunna vara med i de insatslopp som kördes 2019 betalade hästägarna drygt 49 miljoner i insatser och anmälningsavgifter. I gengäld tävlade de anmälda hästarna om nästan 92 miljoner kronor i prispengar.

Hästägarnas utgifter i insatsloppen består dels av insatser som betalas flera månader innan tävlingen, dels anmälningsavgifter för de uttagningslopp hästen startar i. I tabellen nedan kan du se vad respektive insatslopp maximalt kan kosta för en häst. I praktiken finns inget varmblod som matchas mot samtliga insatslopp, men teoretiskt kan det alltså kosta upp till 104 000 kronor för ett varmblod att starta i samtliga insatslopp som är möjliga för en enskild häst. Och ännu mer teoretiskt – om hästen skulle vinna alla finalerna tjänar den cirka 13 miljoner, eller 20 miljoner om den är premiechansad. Men, som sagt, ännu finns ingen häst om varit i närheten av det i praktiken.

Vad är ett insatslopp?

Principen för insatslopp är att många hästägare anmäler sina unghästar och alla satsar en liten slant vardera i potten. Något år senare gör de anmälda hästarna upp om seger, ära och stora prispengar. De få som lyckas vinner stort.

Hästägaren väljer själv vilka insatslopp hästen eventuellt ska anmälas till, och betalar därefter insatser vid några tillfällen under hästens uppträningsperiod och tidiga tävlingskarriär. Insatsloppen är olika populära beroende på förutsättningar, årstid och tävlingsutbud. Till varje insatslopp anmäls flera hundra unghästar, ibland tusentals. Hästägarna har sedan möjlighet att hoppa av längs vägen, men många betalar samtliga insatser och drömmer om att just deras häst ska visa sig vara en stjärna.

När det är dags för uttagningslopp behöver de hästägare som vill vara med i loppen ofta betala en anmälningsavgift på några tusenlappar. Hästägarnas utgifter i insatsloppen består alltså av två delar, dels insatser som betalas flera månader innan tävlingen, dels anmälningsavgift för de uttagningslopp hästen startar i.

Alla insatserna och avgifterna läggs in i prispotten i loppet. Insatspotterna uppgår därför ofta till många miljoner och eftersom arrangörsbanorna alltid kryddar med extrapengar är det ofta enorma summor att tävla om i insatsloppens finaler. I många av insatsloppen ingår inte bara försök och final utan även andra lopp, till exempel bonuslopp och revanscher, där de anmälda hästarna har exklusiv möjlighet att starta.

Nedan kan du läsa mer om Sveriges olika insatslopp samt se alla siffror om insatsloppen.

Per Wetterholm
per.wetterholm@travsport.se