Foto: Maria Holmén, TR Bild

Kunglig seger för Global Trustworthy

Årets upplaga av Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst på Solvalla blev stökig. Men inte för Global Trustworthy, som bärgade förstapriset på 400 000 kronor från ledningen. – Han utvecklas hela tiden, sa segerkusken Jorma Kontio om den forne unghäststjärnan.


Global Trustworthy tillhörde kulltoppen som tre- och fyraåring men har därefter tvingats till långa tävlingsuppehåll. Nu är den Timo Nurmos-tränade sexåringen emellertid tillbaka på toppen. För en månad sedan vann han en Gulddivisionsfinal på Solvalla och när huvudstadsbanan på nytt arrangerade finaler i Svenska Travligan tog han hem högsta klassen igen. Från spår två bakom startbilen körde Jorma Kontio till ledningen och även om Elian Web blev närgången den sista biten var segern aldrig hotad.

– Det här är ett jättefint lopp att vinna och hästen var bra. Han har fungerat bra i årets fyra starter och blir bättre och bättre hela tiden. Han har inte gjort så många starter i livet och utvecklas fortfarande, sa Jorma Kontio.

Bakom ledaren fick flera av de värsta konkurrenterna stökiga resor. Nadal Broline brottades med Rajesh Face i omgångar och Björn Goop valde att gå tillbaka i andraspår när han skulle avancera i tredjespår efter ett varv. I det läget såg det väldigt rörigt ut när både Zack’s Zoomer och Rajesh Face flyttades ut framför honom.

– När Björn kom i tredje gick Örjan (Kihlström) ut samtidigt så det var bara för mig att gå ut och runda honom. Det var inte snävt på något sätt. Bara för att det ser stökigt ut behöver det inte vara ojust, sa Lutfi Kolgjini, vars Rajesh Face höll till fjärdeplatsen bakom trean Digital Ink.

Loppets favorit Milliondollarrhyme kom aldrig in i matchen från sitt elftespår men avslutade bra som femma.

Ola Johansson, Kanal 75

Publicerad den 3 november 2019. kundtjanst@travsport.se