Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild

Praktskräll igen i Uppfödningslöpningen

Andra segern i klassikern Svensk Uppfödningslöpning. För andra gången till ett glatt odds. Per Nordström har specialiserat sig på unga hästar och vann på lördagen det stora tvååringsloppet med överraskningen Revelation. – Det här är det största jag varit med om i travet, sa hemmatränaren efter segern värd 1,4 miljoner.


På lördagen kördes årets sista klassiker i svenskt trav, Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro. För andra gången hemfördes tvååringarnas största lopp av hemmatränaren Per Nordström. 2012 skrällde stoet Denim Boko från ledningen på ett nytt svenskt rekord.

I årets upplaga var Per Nordströms finalhäst faktiskt i en klass för sig. Spelad till 27 gånger pengarna i vinnarodds tog Revelation karriärens första seger i den femte starten efter ett lopp i tredjeparet utvändigt. Hingsten kom som skjuten ur en kanon genom den sista kurvan och trots en hel del jobb i spåren hade han avgjort i god tid mot ledande andrahandsfavoriten Armani Degato.  Per Nordström satt och pekade på vinnaren han hade framför sig efter mål.

– Vilken glädje... man känner en stor tacksamhet till hästen!

Vinnaren av unghästklassikern Revelation är sannerligen ingen billig vem som helst-häst utan sprungen ur Prix d’ Amerique-vinnaren Readly Express första kull. Mamman Monrovia har en väldigt känd son, folkkäre On Track Piraten. Revelation har fötts upp av Lars Andersson och Roger Karlsson och stod hos Rättvikstränaren Kajsa Frick när den köptes till Nordströms stall av Per Holst.

– Per Holst är en satsande hästägare i vårt stall och han är verkligen värd det här. Underbart för tränare, ägare, skötare och uppfödare naturligtvis! Det var mycket läckert att vinna med Denim Boko 2012 men det här snäppet värre. Förkylningar, skador, ingenting får gå fel för då hamnar man inte här, sa Per Nordström efter segern värd 1,4 miljoner kronor.

"Fanns lite sparat"

Svante Båths betrodde Armani Degato fick öppna 1.09,6 första 500 och första 1 000 klockades till 1.12,4 och andrahandsfavoriten var stor i nederlaget.

Storfavoriten Global Badman höll till tredjeplatsen efter att ha passerats i den sista kurvan.

– Jag stötte ut Daniels häst för att få en bra rygg att gå i och kände att jag fick mycket tryck i linorna när jag gick ut ett halvt spår. Sedan bara matade han på sista 300 meterna hela vägen hem och det fanns lite sparat också, sa Per Nordström, som drömmer om en bra treåringssäsong med Revelation och så småningom kanske ett Derby.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerad söndag 24 november 2019. kundtjanst@travsport.se