Foto: Claes Kärrstrand, TR Bild

Premiechansen för hästar födda 2017

Nu är det klart vilka lopp som ingår i premiechansen för kullen född 2017. Förutom de obligatoriska (Uppfödningslöpningen, Kriteriet, Oaks, Derbyt, Derbystoet och Breeders’ Crown) ingår även StoChampionatet.


Premiechansen bygger på att ett antal hästägare avstår premieloppspremien för sin tvååring, och istället kommer att få prissumman dubblerad om hästen prisplacerar sig i vissa stora unghästfinaler under hästens två-, tre- och fyraåringssäsong. Premiechansen är därmed självfinansierad – ju färre hästar som går premielopp, desto fler lopp ingår i premiechansen.

31 oktober var sista chansen att gå premielopp. För första gången på fler år ökar intresset för premieloppen igen. I år tog ägare till 897 tvååriga varmblod ut premien, att jämföra med 822 i fjolårets tvååringskull. Detta påverkar alltså premiechansen – kullen född 2016 kunde räkna in även en E3-stofinal i premiechansen, men så blir det inte för kullen född 2017.

Dessa lopp ingår i premiechansen för kullen född 2017

Lopp  Prissumma för premiechansare
Svensk Uppfödningslöpning 2019 2,8 mkr
Svenskt Trav-Kriterium 2020 8,0 mkr
Svenskt Trav-Oaks 2020  5,6 mkr
Breeders' Crown 3-åriga ston 2020 3,2 mkr
Breeders' Crown 3-åriga h/v 2020 3,2 mkr
StoChampionatet 2021  4,8 mkr
Svenskt Travderby 2021  8,0 mkr
Derbystoet 2021  4,0 mkr
Breeders' Crown 4-åriga ston 2021  3,2 mkr
Breeders' Crown 4-åriga h/v 2021  3,2 mkr

 

Världens rikaste storloppsprogram för unghästar?

Premiechansen gör att det svenska storloppsprogrammet för unghästar håller högsta världsklass. I de tio premiechansloppen tävlar premiechansande hästägare om minst 46 miljoner kronor. I de tio största franska unghästloppen är prissumman ungefär 22-23 miljoner svenska kronor och de tio största amerikanska kommer max upp till 40-45 miljoner kronor. Ett faktum som många inte tänker på.

– Fördelarna med att satsa på högklassavel i Sverige och att köpa svenskfödda unghästar väcker allt större internationellt intresse. Utländska hästköpare har nu börjat fatta hur bra det har blivit att köpa svenskt, säger Svensk Travsports avelschef Christina Olsson.

Intresset för premielopp ökar igen

Trots premiechansens alla lockande miljoner i storloppen är det i år fler (897) som istället låter sin tvååring gå premielopp, jämfört med ifjol (822). Under flera år har intresset för premieloppen minskat bland varmblodsägarna men i år har alltså trenden vänt.

– Jag tror att hästägarna och tränarna nu börjat hitta en balans i valet mellan premielopp och premiechans. Man har kanske premiechansat under några år men sedan insett att det trots allt är ganska svårt att varje år hitta hästar som når finalplatser i de stora unghästloppen. Att ta premien på 20 000 kronor som tvååring är ofta ett klokt val i praktiken. Detta är ju det fina med systemet – hästägaren väljer själv hur mycket man vill chansa, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

Per Wetterholm
per.wetterholm@travsport.se