Foto: Maria Holmén, TR Bild

Världens bästa storloppsprogram för unghästar?

Hur bra står sig det svenska storloppsutbudet för unghästar, jämfört med motsvarigheterna i USA och Frankrike? För några år sedan var vi chanslösa mot de amerikanska storloppen. Men numera, med hjälp av premiechansen, kan en lyckosam unghästägare vinna nästan lika mycket i Sverige som i USA - till en bråkdel av kostnaden. Det lönar sig att köpa svenska unghästar!


De tio största unghästloppen i respektive land:

Unghästlopp

Att mäta olika länders tävlingsutbud är svårt men om vi jämför de tio allra största unghästloppen i Sverige, USA och Frankrike ligger vi bra till. Premiechansen dubblar prispengarna i tio av de största svenska unghästfinalerna och därmed är vi numera nästan lika bra som USA, trots att dollarn blivit mer värd de senaste åren. Och framförallt är insatsbeloppen för hästägaren betydligt lägre i Sverige.

Så här har vi räknat. För kullen född 2017 ingår tio unghästfinaler i premiechansen. Prissumman för premiechansare i dessa tio svenska lopp är 46 miljoner kronor. Totala kostnaden (insatser och startanmälningsavgifter) att starta i alla försökslopp som är praktiskt möjliga för en enskild häst, är 38 000 kronor. Lägger vi till att hästägaren avstår 20 000 kronor för premieloppet, kan vi säga att "kostnaden" totalt blir 58 000 kronor.

I USA finns mängder av insatslopp, så kallade stakeslopp. De tio största loppen/finalerna har en sammanlagd prissumma på cirka 51 miljoner kronor, beroende på hur dollarn står mot kronan. Lite mer än i Sverige, alltså. Men kostnaden (insatser och anmälningsavgifter) för en enskild häst att starta i de lopp som är praktiskt möjliga, skulle uppgå till ungefär 685 000 kronor! Det kostar till exempel cirka 170 000 kronor bara att starta i Hambletonian (där förstapriset i finalen är cirka 4,8 miljoner).

I Frankrike finns inga insatslopp för unghästar. Det är således i princip gratis att tävla i de största unghästloppen. Men eftersom det inte finns några försökslopp är det bara de femton hästarna med högst prissumma som får starta. Är din häst "bara" nummer femtio i kullen får du sällan chansen att vara med. Den totala prissumman i Frankrikes tio största årgångslopp är cirka 18 miljoner kronor.

För att sammanfatta. Om din dröm är att äga en ung elithäst av världsklass – satsa på svenskfött!

Nedan kan du läsa mer om Sveriges olika insatslopp samt se alla siffror om insatsloppen.

Noter:

- Beräkningar av prispengar i amerikanska stakeslopp är baserat på arrangörens uppskattade prisnivåer som erbjuds i respektive insatsloppsproposition, så kallade "Stakes Conditions".

- Beräkningar av prispengar i franska lopp är baserat på franska förbundets lista över grupp-lopp.

- Valutakurserna som använts i artikeln är 1 USD = 9,5 SEK. 1 EUR = 10,5 SEK.

Per Wetterholm
per.wetterholm@travsport.se