Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Åby bygger en SM-vecka

På Åby händer det massor under kommande SM-vecka, 9-12 oktober. Då kör man trav onsdag och lördag och lockar sedan trav-Sverige med nya aktiviteter på torsdag och fredag. Nya auktionen på fredag och hela åtta SM-lopp på lördag är de största byggstenarnas i Åbys nya SM-vecka.


Med nytt hotell och en stor mässhall på plats har Åbytravet åter igen skapat förutsättningar för sin framtid som få banor i välden har. Nu ska man använda de nya lokalerna som gör Åby som eventarena komplett.

Årets stora nyhet är en auktion på fredagen där man säljer unghästar men också fölston, hingstandelar och starthästar.

Åbytravets Kristofer “Fölet” Jakobsson är kvällens konferencier och tillsammans med auktionisten Patrick Wickman leder han auktionen. Auktionens första utrop sker klockan 17.00 men redan från klockan 10.00 är det visning och starthästarna finns på banan klockan 14.00.

– Det känns otroligt spännande att testa en mixedauktion på nya Åby Arena. Jag gillar verkligen anläggningen med alla fräscha lokaler säger Emmelie Arneng, VD för Sweden International Yearling Sale.

Fredagen innehåller mer

Under fredagen arrangerar Svensk Travsport två föreläsningar med inriktning på ”Hästen & Framtiden”. Det är fokus på utbildnings- och ungdomsfrågor och på fredag eftermiddag arrangeras två föreläsningar som är öppen för alla besökare. I år är temat ny kunskap som är viktig att ta del av för att kunna förstå och ta så väl hand om hästen som möjligt. I Goop-salen i Åby Arena kan man gratis lyssna på:

Malin Connysson (klockan 13.00 - 14.00)

Hon är agronomen som under flera år varit forskningsansvarig på Wången. Hon har medverkat i ett flertal olika studier när det gäller travhästar och under en timme delar hon med sig av resultaten från bland annat en barfotastudie på travhäst och hur transport till tävling påverkar travhästen.

Marie Rhodin (klockan 14.30 - 16.00)

Hon är veterinären som specialiserat sig på hästens biomekanik, skador och smärta i hästens rörelseapparat och har under flera år forskat med objektiva mätmetoder för att se hur hästens rörelsemönster påverkas vid exempelvis en hälta. Att hältutreda en häst är svårt och kräver många gånger mycket mer än bara ett böjprov på en rak löpargång.

Många Svenska Mästerskap på lördag

Under lördagen kommer Åby att arrangera åtta SM. Guld, silver och brons-plaketter ska delas ut i dessa SM-lopp: Svenskt Mästerskap, Sto-SM, Monté-SM, Lärlings-SM, Amatör-SM, Ungdoms-SM, Montéryttar-SM och Ponny-SM kategori A. I Svensk Mästerskap och Sto-SM lockar man dessutom med en halv miljon kronor till segraren.

Redan på torsdag

Under helgen med start för vissa redan under torsdagen arrangerar Svensk Travsport träffar för tre olika grupper i form av:

1) Konferens för alla utbildningsansvariga som bland annat ska diskutera hur man kan utveckla utbildningen och man passar också på att besöka Åbys Travskolas nya lokaler.
2) 65 elever- och lärare från landets travgymnasium är på plats för de så kallade Hästskötardagarna där man bland annat får träffa tränare som berättar om sin verksamhet. Man kommer också att titta på arbetsmiljö, kost, träning och praktiska tips.
3) 50 ungdomar från olika travsällskap kommer att diskutera ungdomsfrågor i travsporten. De ska också välja en adjungerad ungdomsrepresentant till Svensk Travsports styrelse.

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se

Publicerad den 3 oktober 2019. kundtjanst@travsport.se