Foto: Girlpower HB, TR Bild

Fyra 3-åriga kallblodiga hingstar till avelsvärdering

Den 24-26 oktober, i samband med årets kallblodshelg på Wången, hålls höstens svenska avelsvärdering av kallblodiga hingstar. Hela tio hingstar kommer att visas för avelsvärderingsnämnden. Fyra av dem är bara 3 år.


Att 3-åringar avelsvärderas har inte varit helt vanligt i Sverige, däremot har det skett mer frekvent i Norge. Men nu kanske vi ser början på något nytt i Sverige. Ifjol avelsvärderades två 3-åriga hingstar i Sverige genom Storm Teddy och Ängsborken (som betäckt på heltid i år). Inför årets avelsvärdering på Wången är hela fyra 3-åriga hingstar anmälda. De är Bäcklös Uriel, Gorm, Kalmar och Tekno Jerven.

Bäcklös Uriel (Smedheim Solan – Bäcklös Amalia)

Familjehästen från Tierp som vunnit tre av årets sex starter. De två senaste var uttagningen och finalen i Svenskt Kallblodskriterium (där han noterade sig för ett svenskt rekord). I denna hingst stamtavla finns namn som Solglänt (SM-segrare) och Tjena Moss (född 1990 och nästan miljonär).

Gorm (Dotteruds Teddy – Moe Sigyn)

Svante Båth-tränad häst som i sju starter var etta eller tvåa i fem av dem. Enda plumpen kom i Kriteriet. Han avslutade sedan året med två segrar och ett andrapris i Svensk Travsports Unghästserie.

Kalmar (Bork Odin – Bokli Mai)

Norskfödd häst som importerats till Sverige. Har radat upp bra prestationer. På åtta starter har han vunnit fyra och varit bland de tre första sju gånger. Fyra i Kriteriet. Startar faktiskt i Norge på lördag då han ska försöka vinna Biri Oppdretningslöp med 300 000 kr till segraren.

Tekno Jerven (Tekno Odin – Puma Jerva)

Guldkantad stam där bror (Ängsborken) och mamma tävlat på högsta nivå och noterat sig för svenska rekord. Tekno Jerven har startat 11 gånger i år och varit etta eller två i åtta av de starterna.

De hingstar som godkänns får verka i aveln även i Norge. Sverige och Norge har nämligen en gemensam stambok som innebär att alla godkända kallblodiga hingstar får användas i bägge länderna.

Bilden: Bäcklös Uriel vann Kallblodskriteriet. Nu är det dags för avelsvärdering.

Längst ner på sidan hittar du mer information om helgen.

Anmälda hingstar:

B.W.Rune
Bäcklös Uriel
Eld Rask
Gorm
Isbjörn
Järvsöodin
Kalmar
Sjö Odin
Tekno Jerven
Zitor

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se