Här är 2020 års alla tävlingsdagar

Nästa års alla 876 tävlingsdagar har nu fått sina datum. Vilka datum tävlas det på din hemmabana? 2020 års tävlingskalender klar!


 

876 tävlingsdagar ska avgöras i Sverige 2020, varav 109 är breddloppsdagar. På tävlingskalendern på travsport.se kan du se alla datumen (genväg till tävlingskalendern här). Om du vill ha tävlingskalendern i pdf-format istället kan du hämta den i bilagan under artikeln.

Som vanligt är det mycket lopp på sommaren och hösten, när flest hästar är startklara. Så här fördelar sig tävlingstillfällena nästa år.

Lopp 2020

Tävlingskalendern 2020 är ganska lik årets säsong. Svensk Travsports sportchef Petter Johansson berättar om de två största skillnaderna.

- Solvalla slutar tävla på tisdagskvällar och flyttar istället prispengar och storlopp till onsdagskvällarna. Solvallas vardagstrav ligger främst på fredagsluncher men även på några vardagskvällar och söndagar.

Och mer?

- Jämfört med 2019 väljer ATG att ta bort spelformen V75 från sex tävlingsdagar. Bland annat byts den så kallade ”summer burst”-veckan i augusti ut mot en vecka med Xpress-koncept och istället.

Större inflytande för banorna i planeringen

876 tävlingsdagar (en fler än 2019) med ca 8 200 lopp (ett hundratal färre än 2019). Färre lopp men fler flertävlingsdagar – hur går den ekvationen ihop, Petter Johansson?

- Det har varit stor enighet bland travsällskapen och basorganisationerna att helst inte minska antalet tävlingsdagar, även om vi behöver minskar antalet lopp. För både banor och aktiva är det viktigt att tävlingstillfällena är många och har en god spridning över året. Många tävlingsdagar körs istället med ett lopp färre. Det betyder några hundralappar högre arrangörskostnad per lopp, men det är ett aktivt val från sportens sida.

Banorna har haft större frihet att själva styra över kalendern 2020. Vad har resultatet blivit?

- En samordnad planering är alltid viktig. 98 procent av våra spelintäkter kommer från de största 600 tävlingsdagarna och dessa tävlingar har Svensk Travsport placerat ut i kalendern, givetvis i nära samarbete med banorna. Men övriga 276 tävlingsdagar har banorna fått kalenderplacera själva. Exempelvis kommer vi ibland ha tre-fyra banor som tävlar samma vardagskväll, medan bara en bana tävlar kvällen efter. Förhoppningsvis ska detta leda till bättre lokala förutsättningar för publik, sponsorintäkter och spridning av starttillfällen, samtidigt som spelintäkterna inte sjunker mer än marginellt.

Nytt för 2020 är att banorna fått lägga till egenfinansierade extra tävlingsdagar, eller frivilligt minska antalet dagar för att kunna lägga undan pengar. Hur har banorna gjort där?

- Banorna avvaktar, kan man väl säga. Ingen enda bana har valt att spara in någon tävlingsdag. Och bara Boden har valt att addera en delvis egenfinansierad tävlingsdag, den 25:e juli. Bodentravet får ett par hundratusen av Svensk Travsport för att täcka arrangemangskostnaderna, men prispengarna i de sju-åtta loppen får banan bekosta själv, avslutar Petter Johansson.

Information från Svensk Travsport