Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Tre SM-guld till Untersteiner

En stor segerherre på Åby var Peter Untersteiner. Han tog ett hattrick av SM-guld som tränare och samtliga var rejäla smällkarameller. Eller vad sägs om Bonnies Celebrity i Monté-SM, Get Ready On Tour i Ungdoms-SM och Global Upperstyle i Sto-SM! – Tre SM-titlar, det hade jag inte räknat med när jag gick upp i dag. Det är underbart att hästarna har fungerat och att det har klaffat i loppen, sa Peter Untersteiner.


Skrällkavalkaden började i Monté-SM när Bonnies Celebrity vann för Tova Bengtsson. Hästen tog hand om ledningen och Tova Bengtsson red resolut i den positionen hela vägen. Bonnies Celebrity, som tränas av Peter Untersteiner, höll säkert undan före en tapper Emmett Brown som travat utvändigt om ledaren hela vägen.

– Hade någon pratat med mig innan hade jag sagt att jag trodde på bra chans. Det känns helt otroligt, sa Tova Bengtsson som alltså inte alls var överraskad över segern.

Larsen vann Ungdoms-SM

Peter Untersteiner tränar även vinnaren av Ungdoms-SM, Get Ready On Tour, som kördes förtjänstfullt av Henriette Larsen. Hon tog ledningen men släppte till Key Mom och bidade sin tid i rygg på ledaren. Det var tufft tempo i täten med ledande Key Mom som på slutvarvet blev uppvaktad av Eclipse Am som kom fram utvändigt och tryckte upp farten rejält. Med där bakom tassade Get Ready On Tour som bjöds på en smaskig löpning. När Henriette vred ner på open stretch på upploppet avgjorde hästen lekande lätt. Det var andra gången som Henriette Larsen fixade SM-guld i Ungdoms-SM.

Global Upper Style vann Sto-SM

Lördagens tredje SM-guld till Peter Untersteiner kom i Sto-SM där Global Upper Style (bilden) överraskade för Ulf Ohlsson. Det blev ett rivigt lopp där det kördes friskt och Cash Crowe kördes tidigt till ledningen. Hon fick favoriten Mellby Free på utsidan in på slutvarvet och den senare tryckte upp farten rejält men galopperade halvvarvet kvar. Cash Crowe utmanades av Dear Friend som gled ut i andraspår från rygg på ledaren runt sista sväng och då blev det fritt fram för Global Upper Style. Hon kunde köra rakt fram hela vägen och avgjorde kort före mål via en rapp spurt på open stretch.

– Vi fick ett perfekt lopp. Mellby Free är ju svårslagen på förhand men sedan var det öppet men jag trodde att det skulle vara svårt att vara bland de tre ändå. Untersteiners hästar har gått otroligt bra och han har verkligen form på grejerna, sa Ulf Ohlsson.

– I fjol var hon med i alla stora lopp men i år har det varit svårt att få igång henne. Så det var underbart att hon fick vinna nu, sa Peter Untersteiner.

Jimmy smashade hem Amatör-SM

Jimmy H Andersson vann Amatör-SM med Andre Agassi efter en smörlöpning. Jimmy tog sig ner i rygg på ledaren i första kurvan och kunde ligga kvar där tills luckan uppenbarade sig perfekt in på upploppet. Han hade att välja på att gå ner invändigt via open stretch men valide att lyfta ut hästen i banan istället. Andre Agassi smashade sedan hem segern i ett nafs och Jimmy H Andersson hann till och med att göra segergest kort före mål. Tränar gör Markus Pihlström. Tvåa blev en tapper Velasquez Gar som höll starkt från dödens och trea blev U.B.Cool.

Victor Rosleff styrde in vinnaren i Lärlings-SM och det var Jerry Riordan-tränade Magic Cash som serverades en fin resa i rygg på ledaren. Det fyraåriga stoet fick chansen via open stretch och spurtade vasst. Det gjorde även tvåan i mål, Findus M., på det innersta spåret, men nådde inte ända fram. Magic Cash höll undan med knapp marginal.

Inledande Montéryttar-SM vanns av Dalforno och Erica Guldhag och SM för Ponny kategori A vanns av Månstorps Quatro med Destiny Cromnow.

Michael Carlsson, Kanal 75

Publicerad lördag 12 oktober 2019. kundtjanst@travsport.se