Foto: Maria Holmén, TR Bild

Dags för final i Trotting Masters

På lördag eftermiddag körs för tredje gången finalen av UET Trotting Masters på Vincennes i Paris. Vid de två första tillfällena så har det blivit fransk seger. Efter dagens anmälan återstår 12 hästar och flera svenskar vill pröva lyckan. Normalt ska Åby Stora Pris-vinnaren och titelförsvararen Propulsion (bilden) vara vårt starkaste kort på lördag.


Totalt tävlar man om 380 000 Euro, så det är stora pengar som lockar vid mållinjen. Värste utmanar kan bli Bold Eagle, som denna gång körs av Björn Goop. Distansen är 2 700 meter och fransk voltstart.

Fyra flyger från Arlanda

Eelis med sin skötare Rebecca Sjöberg , Queer Fish med Andreas Träff, Mindyourvalue W.F. med Charlotte Andersson och Milligan’s School med Björn Bylund flyger på fredag från Arlanda klockan 13.05. De är sedan kvar i Frankrike tills på söndag då de landar på Arlanda igen klockan 11.40. Det är UET som betalar flyget och de står också för hotell och mat till skötarna samt fyra platser på restaurangen för hästägarna. Nämnas bör att alla banorna som kört lopp där hästarna samlat poäng, har fått betala en avgift till UET.

Angående poäng som finaldeltagarna samlat under ett års tid, så är skillnaden mellan hästarna mycket stor. Propulsion var bäst med sina 3 100 poäng, medans Mindyourvalue W.F. på 58:e plats fick ihop 125 poäng. Poängen har ingen betydelse nu, utan de avgjorde bara vilka som nu får vara med i finalen.

Propulsion åker inte flyg utan han tar sig ner landvägen. Propulsion gör nu sin 10:e start på Vincennes i Paris. Nio starter har resulterat i en seger – Grand Prix de Bourgogne på nyårsafton 2017. Den gången slog Propulsion självaste Bold Eagle. Vid samtliga starter i Frankrike har Örjan Kihlström kört och han blir kusk även denna gång.

Goop kör Bold Eagle

Angående kuskar så finns det en hel del att berätta på det området. Till att börja med så är Bold Eagle anmäld med Björn Goop. Frankrike är som ett andra hemmaland för Björn och detta blir andra lördagen på raken som han kör storlopp på Vincennes, sedan han vunnit med Face Time Bourbon i lördags. Björn har vunnit över 150 lopp i Frankrike (senaste segern i tisdags) och totalt är han snart framme vid 7 000 segrar under sin karriär.
Bold Eagle har haft Björn som kusk vid tre tillfällen i år med resultaten 2:a, 1:a och 4:a. Senast startade Bold Eagle i Mons den 4 augusti och vann där över 2 300 meter i Grand Prix de Wallone på 11,0 (autostart) för Tony Le Beller.

Eelis kommer att köras av Alexandre Abrivard, som redan vunnit över 1 000 lopp. Queer Fish ska köras av nämnde Tony Le Beller, Robert Bergh är egentligen avstängd 7-9 september men har fått dispens och ska köra Mindyourvalue W.F. själv och fjolårets finaltvåa Milligan’s School ska köras av David Thomain.

Mer information om Trotting Masters finner du om du följer länken i rutan nedan.

Startlista till UET Trotting Masters 2019
Nr, Häst, kusk, tränare

1, Eelis, Alexandre Abrivard, Timo Nurmos
2, Voltaire Gifont, Pietro Gubellini, Cristian Rizzo
3, Queer Fish, Tony Le Beller, Magnus Träff
4, Detroit Castelets, Matthieu Abrivard, Jean Luc Dersoir
5, Mindyourvalue W.F., Robert Bergh, Robert Bergh
6, Bahia Quesnot, Junior Guelpa, Junior Guelpa
7, Tony Gio, Eric Raffin, Sébastien Guarato
8, Cleangame, Jean-Michel Bazire, Jean-Michel Bazire
9, Milligan’s School, David Thomain, Stefan Melander
10, Bel Avis, Nicolas Bazire, Jean-Michel Bazire
11, Propulsion, Örjan, Kihlström, Daniel Redén
12, Bold Eagle, Björn Goop, Sébastien Guarato

Tidigare vinnare i UET Trotting Masters
År, häst, kusk, vinnartid, bana

2012, Sebastian K., Åke Svanstedt, 11,7 (Solvalla)
2013, Ready Cash, Franck Nivard, 11,9 (Vincennes)
2014, Ed You, Torbjörn Jansson, 12,4 (Charlottenlund)
2015, Mosaique Face, Lutfi Kolgjini, 11,7 (Mons)
2016, Nuncio, Örjan Kihlström, 10,7 (Bjerke)
2017, Aubrion du Gers, Jean-Michel Bazire, 11,6 (Vincennes)
2018, Propulsion, Örjan Kihlström, 10,4 (Östersund)

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se