Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Dramatik även i Derbystoet

Även i Derbystoet hände det saker. Årets dominant bland stona Activated rullade över i galopp i den första kurvan och försvann. Kenneth Haugstad fick en galopperande Aleppo Pine i händerna utgången av sista sväng och Örjan Kihlström kunde koppla greppet med Conrads Rödluva som hade fått slita utvändigt ledaren. Men frågan är om någon kunnat stå emot vinnaren Racing Brodda oavsett.


Rikard N Skoglund gav Racing Brodda ett lopp i fjärde utvändigt och fick draghjälp i tredjespår sista 600 meterna. Racing Brodda levererade en rykande spurt längt ut i banan och fångande in Conrads Rödluva i god tid före mål.

– Hon är grym hästen! Det har ju varit två hästar som varit för svåra i alla de här stora loppen där hon ofta fått göra grovjobbet och kanske inte fått det rätta erkännandet. Det är så kul att jag fick ta min första stora seger med Racing Brodda, för hon betyder mycket för mig. Mattias och ägarna har gett mig förtroendet att köra och det vill jag tacka för, sa 30-årige Rikard N Skoglund.

Ett ungt team bakom då även tränaren Mattias Djuse nyss fyllt jämna 30.

Känslosamt för Djuse

Efter andraplatsen i Stochampionatet och kämpainsatser i flertalet unghästfinaler fick Racing Brodda till det i Derbystoet där segern var värd två miljoner kronor för andelsägarna i Easy KB.

Racing Broddas tränare Mattias Djuse kör normalt sina hästar själv men just med den här hästen har han testat lånekusken Skoglund en längre tid.

– Jag är så jättestolt över hästen och alla runt omkring. Det är det största loppet jag har vunnit. Nej, det är jobbigt sa en gråtande Mattias Djuse och menade sina känslor.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerad den 1 september 2019. kundtjanst@travsport.se